Pakistanlı sosyal girişimci Nargis Latif, ülkede bir günde üretilen 12.000 ton çöpü barınma problemine bir çözüm olarak sunuyor ve başta evsizler olmak üzere ihtiyaç sahiplerine konut üretiyor.
Pakistan’ın en kalabalık şehri olan Karaçi’de günde yaklaşık 12.000 ton çöp üretiliyor. Nargis Latif’in sahip olduğu Gul Bahao şirketi, çöpleri yeniden kullanarak konutlar inşa ediyor.
Geri dönüştürülen malzemeden inşa edilen, “Chandi Ghar” adını verdikleri konut ilk olarak 2005 depreminden sonra geçici barınak olarak düşünülmüş. O tarihten bu yana Pakistan’ın tamamında, başta yağmurun çok az yağdığı, kısıtlı su olanağının bulunduğu fakir Tharparkar bölgesi olmak üzere, toplam 150 Chandi Ghar inşa edilmiş.
Konutların inşa edilmesinde kullanılan “Was-tic” adı verilen yapı blokları, temizlenmiş, kurutulmuş, parçalanmış plastiklerin ahşap çerçevenin içine sıkıştırılmasıyla yapılıyor.
Nargis Latif, “insanların çöpten yapılan evlerde oturmakta çekince yaşadıklarını” söylüyor ve ekliyor “bu temiz bir malzeme, özellikle de plastik olunca. Bu düşünceyi algılamayı zor.”