Avustralyalı tasarımcı Brodie Neill Londra Tasarım Bienali için okyanus parçacıklarını işleyerek mozaik etkisi yarattığı "Gyro Table" isimli bir masa tasarladı.
Geri dönüştürülmüş oksyanus parçacıkları, Tazmanya, Hawai, Cornwall gibi çeşitli yerleşim bölgelerindeki plajlardan kurtarılan küçük plastiklerden oluşuyor.
Neill, “Ütopya” teması üzerine odaklanan 2016 Londra Tasarım Bienali’nde, dünyadaki okyanusların kirlenmesine neden olan malzemenin kullanım potansiyeline dikkat çekmek için “Gyro Table” isimli masayı hazırlamış.
Tasarımda; işlenip kompozit plastik haline getirilmeden önce renklerine göre ayrılan her bir parça ile, genellikle mermer veya granit malzemelerden yapılan mozaik döşemeye benzer bir görsel etki yaratılmış.
Mavi, beyaz, siyah, kahverengi ve yeşil plastik parçacıkların oluşturduğu benekli tasarım okyanus renklerini çağrıştırırken, masanın ortasından kenarlara, beyazdan siyaha doğru artarak giden benekli renkler bir gradyan oluşturmuş.
İlk kez Tazmanya’nın el değmemiş plajlarında kıyıya vuran okyanus plastiğini inceledikten sonra, uluslararası bir çevreci topluluğu ile yerel plajlardaki plastik parçalarının toplanması için birlikte çalışmış. Aynı zamanda, parçacıkları kullanılabilir bir malzeme haline getirmek için de bilim adamları ve diğer tasarımcılarla işbirliği yapmış.
Tasarım süreci, plastik parçaların temizlenip sterilize edilmeden önce reçine ile karıştırıldıktan sonra, benekli kompozit malzeme oluşturmak için birleştirilmesi ve birleşen parçaların karışım içinde dikkatli ve eşit bir şekilde ayrılarak mozaik etkisi oluşturulmasıyla sonlanıyor.
Neill’in tasarımı, 7-27 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenen Londra Tasarım Bienali’nde, Avustralya Pavyonu’nda sergilenecek.