Uzakdoğu'daki deprem müzeleri kuşaktan kuşağa bilgi paylaşımını pekiştirip depremin unutulmamasını sağlıyorlar. Bir diğer işlevleri ise deprem konusunda yapılan araştırmaları canlı ve görünür tutmak.
Müze; 2008’de Çin’in Sichuan bölgesinde yaşanan, yaklaşık 70.000 insanın ölümüne ve 18.000’in üstünde insanın kaybolmasına neden olan depremde hayatını kaybedenler anısına inşa edildi. Deprem ülkenin 30 sene içinde gördüğü en büyük deprem olarak kayıtlara geçmişti.
Cai Yongjie tarafından tasarlanan müze, formunu birbirinden kopmuş toprak parçalarından alıyor. Geniş toprak parçalarının altındaki binaların çatısı bitkilerle örtülerek müzenin dikkat çekmeyen bir kütle olması sağlanmış. Ziyaretçiler, insan yapımı bu topografyanın yarıklarından müzeye ulaşıyor.
Topoğrafyanın altına gömülü müze girişi ufak bir meydan ve kuleyle görünür kılınmış.
Topraktaki yarıklar araziden müzeye giriş verirken bir yandan da arazinin tek bir bütün olarak çalışmasını sağlamış. Korten çelikten duvarlar arasında bir dizi açık alan ve alana yerleştirilen banklar ziyaretçilerin peyzajdaki yarıklarda sakince zaman geçirip düşünebilmelerine izin vermiş.
12 Mayıs 2008 yılında meydana gelen Wenchuan Depremi’nin anısına yapılan müze depremin 3. yıldönümünde Qingchuan’da açıldı. 18 ayda tamamlanan müze, 2 ve 3 katlı iki ayrı binadan oluşan 5.500 metrekarelik müzede toplam 10 sergi salonu bulunuyor.
Deprem 80.000’den fazla kişinin öldüğü ve kaybolduğu, milyonlarca kişinin etkinlendiği depremin kurbanların anmak için yapıldı.
21 Eylül 1999 yılında meydana gelen ve Tayvan’ın merkezini vuran depremin anısına yapılan müze eski bir lise binasının dış çeperleri içerisinde yer alıyor.
Depremin meydana gelmesinin ardından Tayvan Hükümeti depremin yaşattıklarının bir daha hiç unutulmaması için yıkılan yerleri olduğu gibi bırakarak, benzer bir olay gelecekte de meydana gelirse neler olabileceğini ve her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini halka göstermek istemiş.
13 Şubat 2001 yılında açılan müze, deprem sonrasında meydana gelen jeolojik değişiklikler ile yıkılan yapıları bir arada göstererek şiddetli depremin nelere yol açabileceğini gözler önüne seriyor. Müzenin olduğu yerdeki lise yeniden inşa edilmiş. Müzede sergi salonlarının yanı sıra öğrencilere deprem ve diğer felaketler konusunda eğitimler veriliyor.
Müze Hanshin-Awaji depreminin anısına 2002 yılında Japonya’nın Kobe şehrinde inşa edilmiş.
İnşasında yüksek teknolojinin kullanıldığı müzenin çift kabuklu cam cephesi yıkıcı depremlere dayanıklı tasarlanmış. Bina hem müze işlevleri barındırıyor hem de deprem araştırmaları enstitüsü olarak çalışmalar yürütüyor. Binada çalışan afetten korunma ajansları geçici sergilere da katkıda bulunuyor.
Müze bölümünde uygulanan “gönüllü-sakin” uygulamasıyla, gezinin bir bölümünde, bölgenin yaşı ilerlemiş ve depreme şahitlik etmiş sakinlerinden hikâyelerini dinleyebiliyorsunuz.
Bina deprem araştırmalarıyla ilgili eğitimde veriyor.