Ankara’da tarihi eser skandalı yaşanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makinaları, Ulus’taki Hacı Bayram Camisi’nin yanında bulunan Roma’dan kalan 2 bin yıllık tarihi eserleri yıkıyor.
Milattan Önce 25-20 yıllarında yaptırıldığı bilinen Augustus Tapınağı’nın hemen yanında yer alan tarihi duvar ve sütunlar “İnsanların kafasına düşüyor” diyerek yıkıldı. Dozerler gece saatlerinde alana girdi, çalışma gün boyunca devam etti. Tarihi eserler iş makinalarıyla alandan çıkarıldı. Ankara Kalesi’nin de devamı olan surların yıkılmasına vatandaş tepki gösterdi.
RESTORE EDİYORUZ!
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşlara “iznimiz var” açıklaması yaptı. Gerekçe olarak “Sütunlar, duvarlar insanların kafasına düşüyor, tehlike yaratıyor onun için yıkıyoruz” denildi. Büyükşehir Belediyesi, yıkımın kontrollü bir şekilde yapıldığını savunarak, surların aslına uygun şekilde restore edileceğini belirtti.
AUGUSTUS TAPINAĞI
Romalılar M.Ö.1.yüzyılın sonlarına doğru Galatya’yı eyalet haline getirip Ankara’yı başkent yaptıktan sonra, bir takım imar faaliyetlerine giriştiler ve şehrin büyüyüp gelişmesini sağladılar. Augustus Tapınağı bu dönemde yapıldı.
Tapınakla imparator kültürünün Ankara’ya getirilmesi bu kente verilen önemin bir belgesi olarak kabul ediliyor. Roma Döneminin önemli yapıtlarından biri olan tapınağın, son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Augustus’a bağımlılık nişanesi ve Galatya Eyaletinin Roma’ya katılmasını kutlamak amacıyla M.Ö. 25 yılından sonra yapılmış olduğu belirtiliyor.