MEF Üniversitesi Tasarla-Yap Stüdyosu Şantiyede

MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tasarla-Yap Stüdyosu ve Herkes İçin Mimarlık, İstanbul Ayazağa İlk ve Ortaokulu ve Aydın Kasaplar Köyü İlkokulu'nun peyzajı için çalışmalara başladı.

MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tasarla-Yap Stüdyosu Üniversitedeki stüdyolarda İstanbul Ayazağa İlk ve Ortaokulu ve Aydın Kasaplar Köyü İlkokulu’nun peyzajı için Mayıs’ın son haftasında başladıkları tasarım çalışmalarını 6 Haziran’da uygulamaya başladılar.

Çalışmalarını her gün Instagram hesabından paylaşan ekip, Ayazağa İlköğretim Okulu’nda oyun alanı ve İngilizce Odası yapıyorlar. Bloglarında, şantiyede çalışmaya başlamadan önceki 10 günlük çalışma süreçlerini şöyle anlatmışlar:

İLK GÜN (17.05.16)

İlk olarak okulda nasıl doğru ölçüm yapılacağını öğrendikten sonra iş bölümü yapıldı. Öğlen Ayazağa İlköğretim Okulu’na gidip öğrencilerin istekleri not alındı. Yağmur nedeniyle arazi incelenemediğinden iç mekanın ölçüleri alındı. Öğleden sonra mimarlık öğrencileri fikirlerini hazırladıkları sunumlarla gösterdiler.

2. GÜN (18.05.16)

Herkes görev dağılımında üzerine düşeni yapmaya başladı. Eda Hoca çizim grubuna autocad kullanmayı öğretti. Öğleden sonra Ayazağa İlkokulu’na gidildi ve arazide ölçümler yapıldı. Arazinin fotoğraf ve videoları çekildi.

3. GÜN (23.05.16)

Mimarlık öğrencileri gruplara ayrılıp kendi tasarımlarını yaptı ve daha sonra bir araya toplanarak tasarımlarını tartıştı. Çocukların yaş gruplarına göre tasarımlara şekil verilmeye çalışıldı.

4. GÜN (24.05.16)

Tasarım süreci devam etti. Araziye gidilip eksik ölçümler tamamlandı. Tasarım grubumuz rölöve aldı ve autocad üzerinden plana ölçümler geçirildi. Sosyal medya hesaplarımız için fotoğraf ve videolar toplandı. Video grubu videoları düzenlemeye başladı.

5. GÜN (25.05.16)

Video grubunun çektiği videolar incelendi. Proje tanıtım videosu için belli videolar seçildi. Daha sonra çocukların alandaki hareketlerini daha iyi algılayabilmek için sınıfça bir oyun oynadık. Arazide yaşanabilecek ve yaşanan problemler konuşuldu. Bununla ilgili çeşitli çözümler üretildi.

6. GÜN (26.05.16)

Mimarlık öğrencileri olarak iki gruba ayrıldık. İlk grup Ayazağa İlkokulu’na gitti ve orada şantiye kurulumundan önce beton dökme ile ilgili pratik yaptı. Diğer grup ise internet üzerinden kendi görevleriyle ilgili çalışmalarına devam etti.

7. GÜN (27.05.16)

Mimarlık öğrencilerinin yaptığı tasarımlar ve tüm konuşulan fikirler makete döküldü. Yerleştirme ile ilgili son kararlar verilmeye çalışıldı.

8. GÜN (30.05.16)

Betonla ahşap bağlantısını göstermek için maketler oluşturuldu. Straforlardan oyun aletleri ölçülerine göre kesildi ve zemin üstünde yerleri belirlendi. Video ve fotoğraf grubu Ayazağa’ya gidip eksik olan görselleri tamamladılar. Hocalara, geliştirilen tasarımın sunumları yapıldı ve görüşleri alındı.

9. GÜN (31.05.16)

Genel tasarıma detaylar katıldı. Yapılan tasarımın yanında oyun alanları için ayrı bir grup atölyede çalışma yaptı. Bir diğer grup ise Ayazağa’ya gidip beton dökme işine yardım etti. Daha sonra buluşup yapılan tasarım üzerinde tartışıldı ve aralarından bazıları geliştirilmek üzere seçildi.

10. GÜN (01.06.16)

Atölyede buluşan öğrenciler makete son halini verip öğleden sonra Ayazağa İlköğretim Okulu’nun müdürü Kenan Bey’e yapılacak sunum için son hazırlıklarını tamamladılar. Öğleden sonra ise Ayazağa’ya gidildi, öğrencilerin çizim ve maketlerinden oluşan sunum okul müdürü Kenan Bey ve diğer hocalara sunuldu. Daha sonra tekrar atölyede toplanıp belirlenen eksikler ve istekler üzerine konuşuldu.

Stüdyonun çalışmaları aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edilebilir:

instagram.com/mefunidbs/

ayazagapeyzaj.tumblr.com/

www.facebook.com/Ayazağa-İlköğretim-Okulu-Oyun-Alanı-İngilizce-Odası

Ayazağa’daki şantiye çalışmalarının ikinci gününden:

Etiketler

Bir yanıt yazın