"Zengin Kültürüyle Harmanlanan Bir Fuar Kenti Olmak" başlığında düzenlenen panelde İzmir'in hayalleri konuşuldu.
VitrA’nın kentlerin ihtiyaç, beklenti ve hayallerine odaklanmak üzere başlattığı tartışma dizisinin ilk durağı İzmir oldu. Hızla büyüyen kentlerin ortak sorunlarını göz ardı etmeden; kente dair yapıcı, dinamik, ufuk açıcı tartışmalara platform oluşturmayı hedefleyen panel Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapıldı. İzmir’in hayallerinden “Zengin Kültürüyle Harmanlanan Bir Fuar Kenti Olmak” odağında gerçekleştirilen buluşmada Mimar Metin Kılıç ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacı olarak yer aldı. İzmir’i İzmir yapan değerler üzerinden konuyu açan Yekta Kopan, Ege’nin dışa açılan kapısı olma misyonunu taşıyan kentin, bu görevi yeniden üstlenmesi, kentsel planlama açısından fuarlara ev sahipliği yapmanın etkileri ve sosyal yaşama katkıları gibi alt başlıklarla paneli tartışmaya açtı.
“8000 yıllık tarihsel ve doğal bir miras olan İzmir, Ege’nin dünyaya açılan bir kapısı. Tarım, turizm, liman kenti olması ve bir arada yaşama kültürüyle İzmir çok değerli.” sözleriye konuşmasına başlayan Tunç Soyer, İzmir’in EXPO adaylığı üzerine “Globalizasyon çağının iki fetişi, hız ve büyüklüktür. Bunlar bizi kültürel varlığımızdan ve sürekliliğimizden koparıyor, köklerimizden uzaklaşıyor. Biz de bu süreçte, bu iki fetişe yenik düştük.” dedi. Metin Kılıç İzmir’in halihazırda bir fuar kenti olduğunu vurgulayarak “Dünyadan farklı Expo alanlarını, şehirlerle bütünleşme açısından inceliyoruz. Liman bölgesinin yürüyerek ulaşılabilen ve denizle bütünleşik bir yer olması Expo için iyi bir alt yapı. İzmir uzun yıllar boyunca birçok fuara ev sahipliği yapan, bir yandan da farklı potansiyelleri olan bir şehir.” dedi. Son olarak söz alan Soyer, İzmir üzerine birçok hayal kurduğunu, bunlardan birinin de İzmir’in sağlık kenti olarak anılması olduğunu, çünkü bu kentin köklerinde binlerce yıllık bir iyi yaşam halinin var olduğunu belirtti.
VitrA ile Kenti Hayalleri’nin, İzmir’den sonraki durağı Adana olacak. Ardından Ankara, Kayseri ve Antalya’da düzenlenen panellerle devam edecek. Proje kapsamında Mimarlık Fotoğrafçısı ve Mimar Cemal Emden’in kentlerde çektiği fotoğrafları odağına alan ve kentlerdeki tartışmaları özetleyen bir kitap yayınlanması da hedefleniyor.