İzmir Dalgakıran Projesi Değişti

İzmir'deki Dalgakıran Projesi revize edildi, yat kapasitesi yarıya indi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Alsancak Pasaport’taki Dalgakıran Projesi’ni revize etti. Kıyıdaki yat yanaşma yerleri ve seyir terası platformu kaldırıldı, Pasaport İskelesi ve yüzer dalgakıran projeden çıkarıldı. Pasaport İskelesi mevcut haliyle hizmet vermeye devam edecek. Yat kapasitesi bir semt marinası ölçeğine, yükseklik ve yoğunluk yarıya indirildi.

Farklı projeleri kente kazandırmak üzere çaba gösteren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 2012 yılında üst kullanım hakkını aldıkları tarihi Pasaport Limanı Dalgakıranı ile ilgili İzmir Pasaport Limanı Turizm Dönüşüm Projesi üzerinde İTO’nun çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Demirtaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İTO’nun anlaşmaya vardığı projenin 2014 yılında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca kabul edilmediğini hatırlatarak, projeyi nasıl revize ettiklerini şöyle anlattı:

“Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü nezdinde yapılan görüşmeler ve ilgili kurumlardan gelen öneriler doğrultusunda 2015 yılında projeyi revize ettik. Revize edilen proje Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca uygun görüldü ve Kıyı Kanunu kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Şimdi proje tekrar İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na onaya sunuldu. Revize edilen projeyle birlikte kıyıdaki yat yanaşma yerleri ve seyir terası şeklindeki platform kaldırıldı, kıyıya ve kıyı tarafındaki denize hiçbir müdahale olmayacak. Pasaport İskelesi ve yüzer dalgakıran projeden çıkarıldı. Pasaport İskelesi mevcut haliyle hizmet vermeye devam edecek. Yat kapasitesi bir semt marinası ölçeğine indirildi. Yükseklik ve yoğunluk yarı yarıya indirildi. Pasaport bölgesinin İzmir’in eski limanı olması ve 19′uncu yüzyıla referans veren yegane yer olarak kalmasının yarattığı kıymetin ve bölgenin tarihi SİT olmasının bilinciyle proje önemli ölçüde revize edildi.”

GECELERİ SU VE IŞIK OYUNLARI OLACAK

İTO Başkanı Demirtaş, dalgakıranın sadece bir yat limanı projesi olmadığını vurgulayarak, “İzmir’de halkımızın ve turistin zaman geçirebileceği, gezebileceği aktiviteleri artırmamız lazım. Projemizin adı İzmir Pasaport Limanı Turizm Dönüşüm Projesi. İçerisinde küçük ölçekte bir yat limanı, hatta buna semt marinası da diyebiliriz, ikinci el tekne satışı, yat fuarı, kültür, sanat, sergi mekanları, deniz müzesi, yüzer havuz, su sporları, tünel akvaryum, ses, su ve ışık oyunları, restoran, kafeterya, rekreasyon ve seyir alanları gibi fonksiyonların yer alması düşünülüyor. Projemizin tüm İzmirlilere ve turistlere hitap etmesini ve herkesin dalgakırana çıkmasını istiyoruz. Geceleri dünyanın pek çok kentinde olan su ve ışık oyunları burada da olacak” dedi.

“BAKAN ÜNAL PROJE İLE YAKINDAN İLGİLENDİ”

İTO Başkanı Demirtaş, projeyi geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mahi Ünal’a anlattığını belirterek, “Bakan Ünal, projeyle yakından ilgilendi, dalgakıranı ve projeyi iyi bildiğini hatta geçtiğimiz yıl tekne ile üzerine çıktığını söyledi. Bakan Ünal da İzmir’de cazibe merkezlerinin artırılması konusunda bizimle hemfikir. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız Pasaport bölgesi ve dalgakıranın tüm İzmir halkının, yerli ve yabancı turistlerin kullanımına sunulmasını, kaderine terk edilmiş dalgakıranın orijinal dokusu ve tarihi SİT niteliğini zedelemeden restore edilmesini, yaşatılmasını ve yeniden işlevlendirilmesini sağlamak. İzmir’e farklı bir cazibe merkezi kazandırmak, İzmir’de yaşayanların deniz ve denizcilik faaliyetleri ile bütünleşmesini sağlamak, İzmir’in dünya çapındaki bilinirliğini artırmak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın