Mimar Zaha Hadid ile birlikte Kartal Kentsel Dönüşüm projesini tanıtan Başkan Topbaş, planlama sürecinin yılsonuna kadar bitirileceğini belirterek, "Burada 5 milyar dolarlık bir yatırımla modern bir merkezi iş alanı oluşturacağız" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mimar Zaha Hadid ile birlikte “Kartal Sanayi Bölgesi Merkezi İş Alanları Planlaması” projesini basın mensuplarına tanıttı. Tepebaşı’ndaki İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nde (İMP) düzenlenen toplantıya Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz ile Süha Özkan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda mimar ve şehir plancısı katıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2006 yılının Mart ve Nisan aylarında Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm projeleri için uluslararası bir yarışma açtıklarını ve yarışmanın dünya mimarlarının büyük bir buluşmasına sahne olduğunu belirterek, jürinin Kartal’da Irak asıllı İngiliz Mimar Zaha Hadid’in, Küçükçekmece’de ise Ken Yeang ve Ekibinin hazırladığı projeleri birinci olarak seçtiğini hatırlattı.
Dünyada birçok şehrin dünyaca tanınmış mimarların eserleriyle tanındığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da da mekansal bütünlük açısından peyzaj, estetik, kültür değerlerinin öne çıktığı, kaliteli ve sağlıklı bir merkezi iş alanı yaratma projeleri ortaya koyduklarını söyledi. Kentsel dönüşüm projeleriyle eğitim, ticaret, sanayi, yerleşim, turizm ve konaklama dengesine göre yeni bir kent kurguladıklarını ve bunu yaparken modası geçmiş, gelişigüzel işyerlerinin bölge dışına çıkarılacağını kaydetti.
Mimar Zaha Hadid tarafından Kartal’da 555 hektarlık alanda hazırlanan ve çevresiyle birlikte 4.5 milyon insanı barındıracak olan Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgede nitelikli iş gücünü barındıran, bir ticaret merkezi oluşturmayı hedeflediklerini ifade Başkan Topbaş, “İstanbul’u artık tek merkezli olmaktan kurtarmak zorundayız. Dünyanın önemli metropolleri arasında olan şehrimizi tek merkezli olmaktan çıkararak çok merkezli hale getiriyoruz. Bu merkezlerin en önemlilerinden olan Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi tam anlamıyla İstanbul’un balans merkezi olacak” diye konuştu.
Kartal ve Küçükçekmece kentsel dönüşüm projelerinin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve modern yüzüyle Türkiye’ye, hatta dünyaya örnek oluşturacağını ifade eden Başkan Topbaş, bölgede yaşayanların mağdur edilmeyeceğinin de altını çizdi. Oluşturulan iş merkezindeki istihdam önceliğinin bölge insanına verileceğini ve bölgenin 270 bin kişilik nitelikli iş gücünü barındıracağını dile getiren Kadir Topbaş, “Kartal’dan Gebze’ye kadar uzanacak bu merkez Ankara’nın nüfusu kadar olan 4.5 milyon insanı barındıracak. Burada 5 milyar dolarlık bir yatırımla modern bir merkezi iş alanı oluşturacağız. İşgücü belirlenirken istihdam önceliği elbette bölge insanına verilecek. Her attığımız adımı yargıya taşıyanlar, bu gelişi güzel alanların devamını mı istiyorlar? Biz İstanbul’u yeniden kurguluyoruz. Kentimizi 21. yüzyıla taşırken, insanlarımızın modern ihtiyaçlarını karşılamak çabasındayız. Hedefimiz, tarihini koruyarak geçmişin ruhunu taşıyan 21. yüzyıl yapıları ile geleceğin İstanbul’unu yaşatmaktır” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projeyle bölgedeki modası geçmiş, sağlıksız işyerlerini de bölge dışına çıkaracağını belirterek, projenin 5 binlik planlarının Mart sonuna kadar, binlik planlarının ise yılsonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesinin amacının Taksim, Levent, Maslak gibi merkezi iş alanlarına alternatif oluşturacak yeni bir merkezi alan oluşturmak olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“İstanbul’un Avrupa ve Asya yakaları arasında ticaret, sanayi, kültür, yönetim, konut ve yenileme alanlarında büyük farklılıklar ve dengesizlikler var. Özellikle merkezi iş alanları İstanbul’un Batı yakasında yoğunlaşmış durumda. Bu dengesiz durum, tarihi çevre ve İstanbul Boğazı kıyılarını baskı altında tutuyor, kent siluetinin bozulmasına neden oluyor ve ulaşımda büyük sıkıntılara yol açıyor. Yaşayan konumuyla hizmet sektörü bağlamında Anadolu yakası ‘yatakhane’ konumunda. Bu nedenlerle İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda çok merkezli bir metropol yapısına geçerek, Doğu-Batı arasında dengeli bir gelişmenin sağlanmasını ve mevcut baskı altındaki alanların sağlıklaştırılmasını öngörüyoruz. Bu doğrultuda Kartal projesi, İstanbul’un doğu yakasında merkezi nitelikli bir iş alanının yaratılması için stratejik açıdan önemli bir fırsat. Kartal’ı 24 saat yaşayan iş, kültür, sanat, spor ve barınma merkezine dönüştürüyoruz.”
Kartal, Küçükçekmece, Cendere ve Riva projelerinin tamamında şeffaflık ve katılımcılığa çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Kadir Topbaş, “Kentsel dönüşüm alanı içinde mülk sahipleri tarafından örgütlenen bir dernek proje üretimine doğrudan taraf olarak katılmaktadır. Proje alanındaki arsa sahipleri tarafından “İstanbul Kartal Kentsel Geliştirme Derneği” adıyla Kasım 2006 tarihinde bir dernek kurulmuştur. Böylece İstanbul’da bu ölçekte ilk olarak, yaşayanlar ve yerel yönetim Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonu ile ortak bir proje geliştiriliyor. Bu dernek, proje alanı için Zaha Hadid Architects’in ürettiği projenin finansmanını karşılamayı üstlenmiştir” diye konuştu.
Toplantıda konuşan Mimar Zaha Hadid de Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi’nin kusursuz ve eşsiz bir proje olduğunu belirterek, “Sahille ilgili çok önemli bir fırsat var. Prens Adaları ile bağlantı güzel kuruldu ve kültürel bir merkez haline getirildi. Organik ve çok daha düzenli bir şekilde her şey yerli yerine konuldu. Yüksek binaların sıralanışı çok farklı bir şekilde planlandı. Bu proje, şehir için çok büyük bir fırsat. Çok heyecan verici proje oldu” dedi.
Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. 2 yaka birbirine bağlanacak. Karayolu ve demiryolu bağlantıları ile konut alanlarını birbirine bağlayan yeni bir metropol oluşturuluyor. Yeni bir kimlik oluşturarak bunun var olan alana gömülmesi amaçlanıyor. Projede iş ve konut kuleleri yer alıyor. 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parseller olacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. Kenarlarda boş alanlar bırakılarak parklar yapılacak. Küçük binalardan büyük binalara doğru giden bir yapılanma olacak. Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.