Askeri Alanlar Kentsel Dönüşüme Çoktan Açıldı

Büyük bir askeri alan TOKİ’ye devredildi. Araziler düşük bedelle verilirken, kamusal alan yerine daha çok bina endişesi yine gündeme geldi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, “Askeri arazileri kentsel dönüşüm için veririz. Belediyeler de bu alanları istiyor. Ona uygun adım atacağız” ifadelerini kullanmasından önce bu adımların atıldığı ve büyük bir askeri alanın çok düşük bedellerle TOKİ ve yerel yönetimlere tahsis edildiği anlaşıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin hemen ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan, kışlalar ve onlara ait arazilerin ‘ne olacağı’ konusunda bilgi talep etti. 2 Ağustos 2016 tarihli başvuruda TSK’ye ait taşınmazların ve arazilerin akıbetlerinin ne olduğunun cevaplanmasını istedi. 8 maddede toplanan bilgi talebinde, 15 Temmuz’dan sonra hangi kışlaların kapatılmasının planlandığı, yüzölçümlerinin toplamı, nereye ve ne kadar bedelle devredildikleri konularında cevap istendi.

TOKİ’ye devredilmiş

İlgezdi’nin Milli Savunma Bakanlığı’na sorduğu bir soruyla söz konusu araziler hakkında detaylı bilgiye ulaşılırken, planlamaların da darbeden önce yapıldığı ortaya çıktı. “2002- 2016 yılları arasında askeri vasfını yitirdiği için TOKİ’ye devredilen kışla, tesis ve arazilerden elde edilen gelir nedir?” sorusuna Bakanlığı’nın yanıtı ile 16 kente ait büyük bir arazinin TOKİ’ye devredildiği anlaşıldı.

Büyük bir alan küçük bir bedel

Bakanlığın soruya verdiği yanıt şu oldu: “2006 yılından bugüne kadar daha önce askeri kullanımı sona ermiş ve kullanım dışı kalmış Afyon, Ağrı, Ankara, Edirne, Erzincan, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Tekirdağ, Yalova illerinde toplam 10.360.330 metrekare yüzölçümlü 244 parsel yapılan ilk ara mahsuplaşmaya göre 3.084.526.250.00 TL (Üç milyar seksen dört milyon beş yüz yirmi altı bin iki yüz elli TL) (Hudut birlik tesisleri dâhil) bedelle 31 Aralık 2015 itibarıyla Başbakanlık TOKİ Başkanlığı’na devredilmiştir.”

Verdik ama…

CHP’li İlgezdi’nin Bakanlık tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular arasında yerel yönetimlere ne kadar arazinin devredildiği sorusu da vardı. Bu soruya da şu şekilde yanıt verildi: “Yerel yönetimlere kamu yararında kullanılması maksadıyla arazi devirleri için 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamında işlem yapılmaktadır.”

Kuleli ve Heybeli’nin akıbeti meçhul

Bakanlığın yanıtlaması istemiyle 4 yıl önce Suudilere satılacağı iddia edilen Kuleli ve otel olacağı ileri sürülen Heybeli Askeri liseleri de soruldu. Savunma Bakanlığı Kuleli konusunda topu Maliye Bakanlığı’na atarken, Heybeli ile ilgili de planlamanın devam ettiğini belirtti. Kuleli için özetle şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımıza tahsisli kullanım dışı araziler teklifimiz ile Maliye Bakanlığınca satılmaktadır. Kuleli Askeri Lisesi’nin satışına ilişkin bir planlama bulunmamaktadır.” Bakanlık Heybeli ile ilgili olarak ise, “Otel yapılacağına ilişkin herhangi bir planlama yoktur, planlamalarımız sürmektedir” dedi.

Bina ve rant endişesi

Ali Ağaoğlu, İstanbul Maslak’taki askeri alana ilişkin, “Bana verin, 239 ev dikeyim” demişti. İstanbul’daki kamuya açık yeşil alan oranı yüzde 2.20. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise, “Askeri arazileri kentsel dönüşüm için veririz. Belediyeler de bu alanları istiyor. Ona uygun adım atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın