İki ay boyunca dosya konusu olan kente dair güncel ve kapsamlı içerik üretmeyi amaçladığımız; görüş yazılarına ve söyleşilere yer verdiğimiz "Süper Kent" dosyamızda Ocak ve Şubat aylarında Adana'ya odaklanacağız.
Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri olan Adana, ülkenin önde gelen ticaret ve kültür merkezi olup aynı zamanda Ortadoğu’dan Anadolu’ya bir geçiş kapısı… Tarihi 3.000 yıl öncesine dayanan bölgeyi, Çukurova kültürünü, verimli topraklar ve coğrafi konumu nedeni ile tarih öncesi çağlardan başlayarak değişik ulusların akınına uğrayarak, farklı uygarlıklardan parça parça taşlarla birikerek oluşan, Hitit kültürünün ağırlık kazandığı bir sentez olarak tanımlamak mümkün.
Adana’yı anlamaya, bugünkü planlama pratiğini eşeleyerek, kenti tam ortasından ikiye, iki ayrı zaman dilimine ayıran Eski ve Yeni Adana’yı konuşarak başlayacağız. Birbirinden giderek farklılaşan ve farklı kentsel özelliklere bürünerek büyüyen bölgelere sahip olan kentte, Alman Mimar Hermann Jansen’in 1940 yılında tamamladığı ve uyguladığı kentsel tasarımının günümüze yansımalarına değinecek ve bugünkü planlama pratiğini tartışmaya açacağız.
Dosyanın bir diğer bölümünde Adana’nın son dönem mimarlık ürünlerini, Adana’da mimarlık yapmanın nasıl bir deneyim ve süreç olduğuna odaklanacağız. Bu bağlamda Türkiye’nin en çok göç alan illerinden bir tanesi olması nedeniyle yaşanan konut sorununu ve bu sorunun sonucu olarak tarihi bölgenin yıpranması, nitelikli erken dönem Adana evlerinin giderek azalmasını da görüş yazılarımız, söyleşiler ve projeler ile sizlere sunuyor olacağız.
Ocak ve Şubat ayları boyunca devam edecek dosyamıza Süper Kent Adana etiketinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şimdiye kadar Arkitera.com’da yayınlanan Adana ile ilgili haberler, etkinlikler ve projelere de ulaşabileceğiniz etiket, kentin mimarlığını ve bu kentte mimarlık yapma deneyimini, kentin ve bölgenin sorunlarını ve geleceğini yakından takip edebilmenize yardımcı olacak.