MİM-AD Seminerleri kapsamında düzenlenen ve Damla Acar'ın konuşmacı olacağı "19. Yüzyıl Ahşap Çatkılı İstanbul Konutunda Bitirme ve Süsleme Yapım Tekniklerinin Değişimi " başlıklı sunum, 22 Mart 2022 akşamı çevrim içi olarak yapılacak.
Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz.
19. Yüzyıl’da İstanbul’da konut olarak kullanılan yapıların büyük bir kısmını ahşap çatkılı yapılar oluşturmaktadır. 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren tuğla ya da kerpiç dolgulu ahşap strüktürlü yapılar dolgusuz standart elemanlarla üretilen ahşap çatkılar halini alarak belirgin bir biçimde değişmiştir. Bu değişim sadece taşıyıcı sistemi değil duvar, tavan ve döşeme bitirme ve süsleme yapım tekniklerini de etkilemiştir. Bu seminerde, Osmanlı inşaat defterlerinden, 19. yüzyıl ders kitaplarından ve halen varlığını sürdüren tarihi yapılardan gelen verilerle değişen bitirme yapım tekniklerine ve değişimin nedenlerine odaklanılacaktır.
Dr. Damla Acar, İTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş, İTÜ Restorasyon programında Doktora derecesini “19. Yüzyılın İkinci Yarısında İstanbul’da Ahşap Yapım Sistemlerinin Değişimi: Gelenekselin Rasyonelleştirilmesi” başlıklı doktora tezi ile almıştır. ICCROM Oslo’da Ahşap Konservasyonu Teknolojileri eğitimi almış, ahşap konservasyonu ve mimari yüzeylerin konservasyonu konularında uzmanlaşmıştır. Koruma Akademisi’nin kültürel mirasın korunması alanında “birlikte öğrenme” ve “yaparak öğrenme” felsefesini benimseyerek, nitelikli konservasyon uygulamalarının artması için Koruma Akademisi’ne koruma gönüllüsü olarak destek vermektedir.