Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, Serbest Mobilya Tasarımı dersi kapsamında üretilen tasarımlardan oluşan "3D printed FUrniTURE" sergisi, 20 Haziran - 6 Temmuz 2018 tarihleri arasında Kadıköy Gençlik ve Sanat Merkezi'nde.
“3D printed FUrniTURE” sergisi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü 3. Sınıf Serbest Mobilya Tasarımı dersi kapsamında üretilen tasarımlardan oluşuyor. 3D baskı teknolojisi ile mobilya tasarımı Prof. Meltem Eti Proto ve Öğr.Gör. T. Emre Eke yönetiminde yürütülen ders kapsamında üç yıldır ele alınıyor.
Tasarımcıları, sergideki işleri anlatıyor:
KIRLANGIÇ | Ayşegül Erçin, Merve Sevim, Nida Tunç
Eski bir ahşap montaj yöntemi olan olan kırlangıç birleştirme, depolama işlevli tasarımın temel öğesidir. İlhamını isminden alan Kırlangıç mobilya sistemi; montaj ve yer değiştirmede büyük kolaylık getirmektedir.
Ürünü oluşturan kontrplak tablalar ve 3D print teknolojisi ile üretilmiş bağlantı elemanları kullanıcıya gereksinime göre farklı boyutlarda üretme imkanı tanımaktadır.
YUVA | Kaan İnal, İlkcan Demirkapu, Mihra Ezgi Keskin
Doğada bulunan tüm organizmaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için uydukları kusursuz bir düzen vardır. Buna en iyi örnek de arılardır. Doğada altın orana uygun en kusursuz depolama alanının altıgen formu olduğunu bize öğreten arıların, toplama, dinlenme ve bekleme yerleri olarak kullandıkları bal petekleri çıkış noktamız olmuştur. Tasarımımızı bu ilkeye dayandırarak bal peteklerinin matematiğini, insan ölçülerine uyarladık. 3D printer teknolojisini kullanarak, yüz yirmi derecelik açılarla kontrplak parçaları yan yana getirdik. Tasarımımızda, dinlenebiliyor, depoluyor ve notlar bırakarak paylaşım yapabiliyoruz. Aynı arılar gibi biz insanlar da bir paylaşım durağında buluşuyoruz.
VIRIDIS | Meral Fındıkçı, Mutlucan Lokmanoğlu, Nursena Ekinek
Latince yeşil anlamına gelen “viridis” adlı askının tasarımında “saguaro” ve “cereus” adlı iki kaktüs formundan esinlendik.. Tasarım yağmurluk, şemsiye gibi kıyafet ve aksesuarlar için düşünüldü. Tasarım birbirine geçme CNC kesim iki kontrplak tabla ve 3D print yöntemiyle üretilen diken formlu askı aparatlarından oluşmaktadır.
PLAYwood | Ceren Ayan, Melike Yanık, Özkan Eker
‘PLAYwood’ isimli masa 3-6 yaş grubu çocuklara yönelik eğitim ve oyun kavramları ile şekillendi. Masanın temel özelliği çocuklar için eğlenceli ve öğretici bir yapboz oyunu ile birleşmesidir. Yaprak formundaki masa tablasında nesli tükenen tukan kuşu stilizasyonu yapboz oyunu bulunmaktadır. Masa tablası ve ayaklar kontrplak malzemeden, yapboz parçaları ise 3D print ile üretilmiştir.
Organik formu, geçme sistemli birleşimi ile kurulumu oldukça kolay olan tasarım, çocukların eğlenerek öğrenebileceği fikrini desteklemektedir.
LOCKED | Gökhan Elbir, Kaan Panta, Sezer Kumral
Yapboz ve kilit kavramlarının birleşmesiyle oluşan birine geçme bir sistem tasarımıdır. Tek tip bir kontrplak parçanın birbirine geçmesiyle üst üste ve yan yana olmak üzere iki yöne uzayabilme özelliğine sahiptir. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre boyutları değişken olmaya imkan tanır. Kamusal alan, konut ve bunun gibi mekanlarda kitaplık, sehpa ve bölücü eleman olarak kullanılabilir.. Modüllerin birbiri ile kilitlenmesini sağlayan ara eleman 3D printer ile üretilmektedir.
FELIS | Aleyna Semiz, Büşra İlkay Gözübüyük, Enise Taşkeser
Tasarım adını Latincede kedi anlamına gelen felis kelimesinden almıştır. ‘Felis’ kediler için barınma ve oyun amaçlı yaşam alanı olarak tasarlandı. 3D printer teknolojisinin olanaklarını kullanan bağlantı elemanları, standart ölçülerdeki kontrplak parçaları kolaylıkla yan yana getirmektedir. Bu sayede montaj ve taşımada kolaylıklar sağlamaktadır.
SITPLEK | İrem Çınar, Zeynep Arkan, Seyda Arslanyürek
Afrika dilinde koltuk anlamına gelen ‘Sitplek’, birbirine geçen iki kontrplak tabladan oluşmaktadır. Tasarım, geleneksel Afrika oturma elemanı formundan esinlenmektedir. Tablaları kilitleyen bağlantı parçası, eğimli yüzeyde depolamayı kolaylaştıran dayama modülü ve bardak aparatı 3D printer ile üretilmektedir.
YÖN | Hamza Şimşek, Rüstem Bedel, Soykan Mustafa Guruhan
‘YÖN’ adını verdiğimiz kitaplığın temel özelliği ok formlu ara bağlantı parçalarıdır. 3D print ile üretilen ara parçalar kontrplak tablaların farklı yönlerde bir araya gelmesine imkan vererek kitaplığın yönlü formunu oluşturmaktadır. Yön, okuma, ilerleme kavramları kitaplığın vurgulamak istediği anahtar kelimelerdir.