43’üncü Yahşibey Tasarım Çalışmaları: Mimarlık ve Grafik Tasarım Öğrencilerine Çağrı

Dikili’nin Yahşibey Köyü’nde 01-15 Ağustos 2018 tarihleri arasında Selda Baltacı ve Emre Senan yürütücülüğünde gerçekleştirecek 43’üncü Yahşibey Tasarım Çalışmaları için Nevzat Sayın'ın kaleme aldığı çağrı metnini aşağıdan takip edebilirsiniz:

“(…) bir coğrafya dersi olarak ege kırsalında mimarlık başlığı altında (…) Giderek nüfusu azalan ve büyükşehir yasasıyla neredeyse adı bile kalmayan köyler(in) (…) kendi iç dinamiklerini kullanarak travmatik olmayan bir biçimde usulca değişebilmelerini sağlayacak yollar üzerine düşünmeye (…),  uzun süreler içinde biriken ve bir tür bilgelik sayılabilecek olan yerel bilginin (…) kullanışlı olup olmadığını anlamaya çalışacağız (…) Bergama ve Aigai antik kentleri gezi de programımızın içinde olacak (…) çalışma boyunca kim masaya ne getirirse onu da (…) ele almaya açık bir sürecin içinde olmayı verimli  ve keyifli buluyoruz.” demiştik 2017 çağrı metnimizde.

Bu yıl da Emre Senan Tasarım Vakfı/Yahşibey Tasarım Çalışmaları’nın 43. çalışmasını Dikili’nin Yahşibey Köyü’nde gerçekleştireceğiz. 01-15 Ağustos 2018 tarihleri arasında Selda Baltacı ve Emre Senan ile yürüteceğimiz çalışmalar önceki çalışmalardan üç konuda farklı olarak ele alınacak:

  1. 22 Eylül – 4 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Tasarım Bienali’nin “Okullar Okulu” başlığı altında yer alabileceğimizi düşündük. Çünkü Yahşibey Tasarım Çalışmaları da tasarım eğitiminin kendi sınırlarını zorlamasında önemli bir paya sahip. Okullar Okulu’nun çağrı metnini okuduğumuzda bu bağlantı açıkça görülüyor. Çağrının “Temalar” bölümünde “Zaman ve Dikkat” ile “Yiyecekler ve Gelenekler” başlıkları altında belirtilenlere daha da yakın durduğumuzu fark ettik. Doğrudan ya da dolayımlı bağlantılarla “Zaman ve Dikkat”, “Yiyecekler ve Gelenekler” terimlerini tek-tek, ikili ve çoklu ele alabileceğimizi düşündük.
  2. Biraz bu temaların çağrışımı ile biraz da mimarlık eğitiminin hep konuşulan meselelerinden biri olarak bilgisayar kullanmadan el ile çizerek ve kesip biçip maket yaparak çalışmamızın iyi bir deneyim olacağına karar verdik. Biraz tutucu bir karar gibi görünse de el-zihin arasındaki ilişkiyi hatırlamakta fayda var diye düşünüyoruz.
  3. İfade tekniklerinin düşüncelerimizin aktarılmasında bu kadar önemli olmasına rağmen yeterince bilinmediğini düşünerek bu yıl ekibi mimarlar ve grafik tasarımcılardan oluşturmamızın doğru olacağını düşündük. 9 mimarlık ve 3 grafik tasarım öğrencisiyle 12 kişilik bir ekip olacağız.

Başvurularınızı yaparken bu önemli ayrıntıları gözeterek hazırlayacağınız dosyalarda; Tasarım Bienali hakkındaki düşüncelerinizin, seçtiğimiz temalar üzerine görüşlerinizin, serbest el çizimleriniz ve maket becerileriniz konusunda ikna edici dokümanlarınızın da olmasını önemsiyoruz. Özellikle serbest el melekeleriniz konusu çok önemli; çünkü çalışmanın bütün akışı buna bağlı olacak.

CV’nizin de yer aldığı 10 mb’ı geçmeyecek şekilde hazırlayacağınız portfolyonuzu, konu bölümüne “2018_Yahşibey Tasarım Çalışmaları_AdSoyad” yazarak 21 Mayıs 2018 Pazartesi gününe kadar dilarasezgin@nsmh.com adresine göndermenizi rica ediyoruz.

Birlikte yeni şeyler deneyeceğimiz bu çalışmada buluşmak üzere…

Etiketler

Bir yanıt yazın