Sempozyum, 8-9 Ekim 2012 tarihlerinde İstanbul Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşiyor.
Geleneksel ahşap konut mimarisinin karakteristik yapım teknikleri ve detaylarıyla korunması ve ahşap yapı sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak deneyimli insan gücünün topluma kazandırılması ve yaygınlaştırılması gerekçeleriyle, İBB KUDEB bünyesinde Ahşap Eğitim Atölyesi kurulmuştur. Ahşap Eğitim Atölyesi’nin çalışmaları kapsamında, meslek yüksek okulları mezunlarına “Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım” adlı ve 5,5 ay süreli bir uygulamalı eğitim programı düzenlenmektedir.
İlki 2008 yılında gerçekleştirilen eğitimlerin beşinci dönemini oluşturan program; koruma yaklaşımları, belgeleme, ahşabın yapı malzemesi olarak özellikleri ve türleri, geleneksel el aletleri ve makinelerin kullanımı, geleneksel ahşap yapı mimarisi, ahşap süsleme, ahşapta bozulmalar, ahşap koruma yöntemleri, geleneksel yapı elemanlarının üretimi ve üst yüzey işlemleri konularında teori ve uygulama derslerini içermektedir.
Atölye ve şantiye ortamında gerçekleştirilen koruma, onarım ve üretim işlemleri, İstanbul’un Dünya Miras Alanı Süleymaniye’de bir ahşap yapının restorasyon sürecine paralel olarak yürütülmektedir.
Eğitim programı kapsamında, 8-9 Ekim 2012 tarihlerinde, İstanbul Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde “Ahşap Yapılarda Koruma ve Onarım” adlı bir Sempozyum ve eş zamanlı olarak kursiyerlerimizin çalışmalarından oluşan bir “Sergi” düzenlenecektir.
Sempozyumda, ahşap yapılarda koruma ilkeleri, belgeleme ve projelendirme örnekleri, konservasyon ve onarım uygulamaları, koruma ve uygulama sorunları, yerel yönetimlerin çalışmaları, endüstriyel ahşabın kullanımı gibi çeşitli başlıklar altında bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması hedeflenmektedir.
Sempozyum; koruma konusunda yetkili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan tüm uzmanlara, akademisyenlere, üniversite ve meslek yüksek okullarının öğrencilerine, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine ve ahşap yapı kullanıcılarına açık olacaktır.
Sempozyumun ardından, yapılan sunumlara ait bildiri metinleri bir kitapta toplanarak yayın haline getirilecek ve ülke genelinde ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gönderilecektir. Böylece, geleneksel ahşap mimari mirasın korunmasına katkı sağlamak üzere planlanan bir süreç, kalıcı bir ürüne dönüştürülmüş ve bu konuda farkındalığın artırılmasına katkı sağlanmış olacaktır.
Sempozyum boyunca Kültür Merkezi’nin fuayesinde ziyarete açık olan Sergi’nin açılışı 8 Ekim 2012 tarihinde, 16:30’da yapılacak bir kokteyl eşliğinde gerçekleştirilecektir.
Sempozyum programı ve ayrıntılı bilgiler, www.ibb.gov.tr/kudeb sayfasında güncellenmektedir.