Ahsen Yapanar / Alargada Mimarlık Sergisi

Mimar Ahsen Yapanar'ın hayatını ve işlerini anlatan "Alargada Mimarlık /Ahsen Yapanar" sergisi, Büyükada Adalar Müzesi'nde, 22 Eylül - 30 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

“Mimar Ahsen Yapanar ile ilgili bir sergi açma fikri, oğlu Kemalettin Yapanar’ın tasarlamış olduğu Gebze’deki çiftlik evinde ortaya çıkıyor.

Ahsen Yapanar’ı torunu arkadaşım Eda Yapanar’dan dinliyorum ve bu anlatılar sonrasında araştırmayı ve elde ettiklerimi bir sergi projesine dönüştürmeyi düşünüyorum.

Ahsen Yapanar’ı daha çok “Yüzer Ev “ projesiyle tanıyoruz. “Yüzer Ev” belki de onu en çok andığımız, en çarpıcı işi. Yapanar’ın çok değerli eğitimci kimliği yanında, güçlü bir yapı üretme ustalığını da görüyoruz. Sergi, Yapanar’ın bu yönlerini vurgulamak, silikleşmeye başlayan bazı bilgi ve hatıraları yakalayıp projeler üzerinden onu görünür hale getirmeyi amaç edinmiştir.

Ahsen Yapanar 27 nisan 1910 yılında İstanbulda doğuyor. İlkokul ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesinde tamamlıyor.

Ahsen Yapanar’ın Galatasaray Lisesi’nde okuduğu yıllarda aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi’nde görev yapan Ernest Mamboury onun tasarı geometri hocası. Mamboury’nin başarılı olan öğrencilerine (Ahsen Yapanar, Kemal Ahmet Aru, Kemali Söylemezoğlu ve Halit Femir) Akademi’de mimarlık okumalarını tavsiye ettiğini Bilge Ekin İnan’ın Halit Femir’in hayatını anlattığı tezinde okuyoruz.

Ahsen Yapanar’ın Belma Yapanar’la (Karabekir) evliliğinden Kemalettin Yapanar ve Vedat Yapanar dünyaya geliyor.

Ahsen Bey’in babası (Kemalettin Yapanar), çocukları Kemalettin ve Vedat Beyler ve torunu Emre, hepsi Galatasaray Liseli; ailede bu bir gelenek gibi. Ahsen Yapanar’ın büyük oğlu Kemalettin Yapanar da babası gibi akademili bir mimar oluyor. Kemalettin Yapanar’ın Galatasaray’dan sınıf arkadaşları Aykut Eken, Olgun Yenersoy, Osman Saba’nın anıları da sergi anlatımına eşlik ediyor. Galatasaraylılar arasındaki bu sıkı bağlılık araştırmaya birçok noktada kolaylık sağlıyor.

Sergide yer alan videoda mimar Turgut Karabekir’i görüyoruz. Turgut Bey, Ahsen Bey’in eşi Belma Yapanar’ın kardeşi. Turgut Bey videoda, Akademi’de Ahsen Yapanar’ın hocalığından ve kendisine kattığı değerlerden bahsediyor. Birlikte Rustika adında bir mobilya atölyesi kuruyorlar ve bu atölyeyi daha sonra Turgut Bey yürütüyor.

Ahsen Yapanar 1936 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nde yüksek mimarlık bölümünü bitiriyor. Mezuniyetinden sonra İnhisarlar Müdürlüğü’nde çalışmaya başlıyor.

1940 yılında Akademi’de öğretmen olarak göreve başlıyor. 1969 yılında Akademi’de profesör oluyor. 1969-1970 yılları arasında ise Akademi Başkanlığı görevinde bulunuyor. 1980 yılında yaş haddinden emekliye ayrılıyor. 1980-1988 yılları arasında sözleşmeli olarak Akademi’de çalışıyor.

1980 yılında emekli oluyor fakat tekrar Akademi’de ders vermeye devam ediyor. Ahsen Yapanar 2001 yılında aramızdan ayrılıyor.”

Sergide yer alan projeler:

  • Planör
  • Paşabahçe Rakı ve İspirto Fabrikası
  • Dört Ev – Asım Mutlu ile
  • Selami Tanman Evi – Asım Mutlu ile
  • Köy Enstitüsü Yarışma Projeleri
  • Yüzer Ev
  • Mecidiyeköy Villa
  • Şenesensevler Yapı Kooperatifi – Halit Femir ve Feridun Akozan ile
  • BMO (Birleşmiş Mimarlar Ortaklığı ) ile yapılan işler
  • Karabekir Apartmanı
Etiketler

Bir yanıt yazın