AKM Buluşması

Modernin İcrası: ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ, 1946-1977 sergisi etkinliklerinin ilki "AKM Buluşması", 9 Ekim'de SALT Galata'daki Oditoryum'da gerçekleştirilecek.

Serginin küratörleri Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş’un moderatörlüğündeki buluşmada, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yapım sürecinde etkin olan iki önemli aktör ağırlanacak: Mimar Aydın Boysan ve aydınlatma tasarımcısı Johannes Dinnebier.

AKM’nin mimarı ve kontrol amiri Hayati Tabanlıoğlu’nun daveti üzerine projeye dâhil olan avangart tasarımcılardan Boysan ve Dinnebier, İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye’sinde AKM’nin tasarım ve yapım süreçlerinin ardındaki incelikleri aktaracaklar.

Aydın Boysan 20. yüzyılın ikinci yarısında Türkiye’nin en verimli mimarlarındandı. Tasarladığı çok sayıda endüstri yapısı ile tanınan Boysan, ayrıca Türkiye Mimarlar Odası’nın kuruluşuna önayak oldu ve ilk genel sekreter olarak görev yaptı. Boysan’ın 1950’lerden 1980’lere uzanan mimarlık üretimi, betonarme, çelik, alüminyum, cam ve fiberglası yapısal biçimde dışavurumcu bir dille kullandığı tasarımlarda izlenmektedir. Cephesi modüler sistemde dizili üçgenlerle ifade kazanan 1967 tarihli Arçelik Çayırova Fabrikası (İstanbul), Boysan’ın tasarım yaklaşımının en iyi örneklerindendir. AKM projesine olan katkısı, yapının ikonik alüminyum cephesinin üretimini sağlayan Arçelik’le ilişkisine dayanır.

Johannes Dinnebier 1950’lerden bugüne Almanya’da ışık sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi konusundaki en önemli isimlerden biri oldu; kiliseler, havalimanları, şirket lobileri, konser ve kongre salonları gibi kamusal mekânlar üzerinde çalıştı. Tasarım eğitimi görmemiş olan Dinnebier, savaş sonrası ülkenin yeniden kurulma sürecinde aydınlatma alanında çalışmaya başladı; askeri amaçlarla üretilen çelik ve alüminyumu sivil kullanıma yönelik aksesuvarlara uyarladı. Tasarımları ticari açıdan başarılı olunca, Düsseldorf ve Wuppertal’da bulunan Dinnebier Licht adlı şirketine gelen ve kendi tasarımları için özel aydınlatma çözümleri üretecek bir ortak arayışında olan mimarlarla yakın iş ilişkileri kurdu. Dinnebier’in yaklaşımı, yansıtıcı yüzeyler ve optik özellikli cam kullanarak geniş ışık alanları yaratmaya odaklandı. Tasarladığı ışık düzenleri, karmaşık geometrik şekiller oluşturan elemanların modüler kullanımına dayanıyordu. AKM için yaptığı işler -yansımalı cam avizeler, tavan aydınlatmaları ve heykeller- Dinnebier’ın kapsayıcı yaklaşımının iyi bir örneğidir.

Konuşmacılar: Aydın Boysan ve Johannes Dinnebier
Moderatörler: Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş

Konuşma dili Türkçe ve Almanca’dır. Her iki dile simultane çeviri yapılacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın