Angora’dan Ankara’ya, Bir Başkentin Doğuşu Konferansı, 20 Şubat 2024 tarihinde iki oturum halinde, Institut Français Ankara'da gerçekleşecek.
Institut Français Ankara, Doğubatı’nın yayınladığı son kitabı Angora’dan Ankara’ya, Bir Başkentin Doğuşu’nun ardından Fransız yazar ve araştırmacı Jean-François Pérouse ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Deniz Altay Baykan ile sizleri, Ankara’nın başkent oluşunun hakkında bir tartışma sunuyor.
Bu tartışma, orijinal tez çalışmasının bağlamını yeniden konumlandırmamıza (1980’lerin sonu ve 1990’ların başı!), o zamandan bu yana Ankara-başkent üzerine artık zengin çalışmalarda meydana gelen değişiklikleri önermemize olanak tanıyacaktır, kamuoyunda tartışmak ve her şeyden önce Türk sermayesinin üretimini oluşturan bu heyecan verici kuruluş serüvenine yönelik araştırmaların sürdürülmesinin motivasyonlarını ve nedenlerini açıklamak. Artık mimari, kentsel planlama, politik ya da ekonomik olsun sayısız “sektörel” yaklaşımla karşılaştırıldığında Ankara’ya önerilen bakış açısının farklılığını ortaya koyacaktır. Ankara’nın başkent olarak ortaya çıkması ve kristalleşmesi bir tesadüf ve zorunluluk meselesidir: Planlama arzusunun daha kontrolsüz ve spekülatif büyüme dinamikleriyle çeliştiği karmaşık bir süreçtir. Bu süreci anlamak, çeşitli zaman ve mekan ölçeklerinde (uluslararası ölçek, ulusal ölçek, bölgesel ve yerel ölçekler) multidisipliner bir analiz gerektirir.
18.30: Fransızca, kütüphanemizde, kayıt için tıklayın.
20.00: Türkçe, Kültür salonu B2’de, kayıt için tıklayın.
Coğrafya planlama doktoru ve INALCO (Türkçe) mezunu olan Jean-François Pérouse, Toulouse Jean-Jaurès Üniversitesi’ne bağlı HDR öğretmen-araştırmacıdır. Eylül 2012-Ağustos 2017 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve başkanlığını yaptığı Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde (IFEA/İstanbul) çalıştı. Ankara’nın inşası üzerine bir tezden sonra (1919-1950) (Fransızca versiyonu çevrimiçi olarak mevcuttur: https://books.openedition.org/ifeagd/2351?lang=fr) çevirilerin yanı sıra kendisini göç, kentsel, çevresel ve jeopolitik yönleriyle çağdaş Türkiye’ye adadı. Ayrıca, Erdoğan, Türkiye’nin Yeni Babası? , 2016 (ikinci baskı için 2017), Paris: François Bourin (Nicolas Cheviron ile birlikte) ve Istanbul Planète. Capitale mondiale du XXIème siècle yazarıdır. Kurucularından olduğu European Journal of Turkish Studies (https://journals.openedition.org/ejts/) adlı çevrimiçi derginin yayın kurulunda yer almaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunudur. Doktorasını Paris’teki Ecole des Hautes Etudes en Science Sociale’in Coğrafya Bölümü’nde tamamlamıştır. Araştırmaları kentsel coğrafya ve sosyoloji üzerine yoğunlaşan Baykan’ın en güncel yayınları arasında “Encountering the Urban Crisis: The Gezi Event and the Politics of Urban Design” (B. Batuman ve E. Deniz ile birlikte, Journal of Architectural Education 2016) ve “Urban Sprawl, Çayyolu Village Experience; Blurring Boundaries – Generating Connections” (Planning Perspectives Journal, Kasım 2014) bulunur. Akademik kariyerinin yanı sıra, yerel yönetimler ve STK’lar ile birlikte kentsel dönüşüm projelerinde yer almıştır.