Arredamento Mimarlık tarafından düzenlenen “Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü” başlıklı yeni bir söyleşi dizisine ödüller sisteminin bugün geldiği yeri, zorluklarını, açmazlarını ve geleceğini tartışmak üzere Suha Özkan, Emre Arolat ve Uğur Tanyeli konuk oluyor.
Arredamento Mimarlık, Mayıs ayından itibaren “Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü” başlıklı yeni bir söyleşi dizisine başladı. Her ayın 14’ünde gerçekleşecek etkinlikte mimarlık ve ilgili alanlardan farklı isimlerin katılımıyla derginin gelecek sayılarında temalaştırılması planlanan yeni başlıkların güncel bir tartışmaya kapı aralayacak biçimde gündeme taşınması hedefleniyor.
Söyleşi dizisinin Haziran ayında gerçekleşecek yeni bölümünde Suha Özkan, Emre Arolat ve Uğur Tanyeli ödüller sisteminin bugün geldiği yeri, zorluklarını, açmazlarını ve geleceğini tartışacaklar.
Mimarlık alanında 15. yüzyıldan bu yana yarışmalar düzenleniyor. Mimarları başarılı meslek kariyerleri bağlamında genelde değerlendiren ve yarışma niteliğinde olmayan ödüllerse çok yeni. Ödüller dünyasında öncü, yeni mezun olan Fransız mimarlara 1720’den beri verilen “Prix de Rome”dur. Dünyanın en eski uluslararası mimarlık ödülleri RIBA Başkanlık Madalyası ve Altın Madalyası sırasıyla 1836 ve 1848’de tesis edildi. Onu AIA’nın 1907’de verilmeye başlanan Altın Madalya’sı izliyor. En çok ses getiren ödüllerden biri olan Pritzker 1979’da dağıtılmaya başlandı.
Daha dar kapsamlı, ama tek ülke ölçeğinden daha geniş uzanımlı uluslararası ödüllerin ilkiyse 1963’te kurulan Henrich Tessenow Madalyası olmalıdır. Ekseni İslam ülkeleri olan ve bir biçimde İslam dünyasıyla bağlantılı ürün ve kişilere verilen Aga Khan Mimarlık Ödülü ise 1977’de tesis edildi. Dünya ödüller tarihi bağlamında erkenci bir girişim bile sayılabilir. Ulusal ödüllerse artık sayılamayacak kadar çok. Bunlardan biri olan TMMOB Mimarlar Odası’nın Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri ile bağlantılı Sinan Ödülü ilk kez 1988 yılında verildi.
1990 sonrasında mimarlık ödülleri alanında artık dünya çapında bir enflasyon yaşanıyor. Ödüllerin seçme ölçütleri ve konuya yaklaşımlarıysa yoğun biçimde eleştiriliyor. Çoğu zaman seçilenler ve seçme mekanizmaları ikna edici olmayabiliyor. Özellikle de mimarlığın meslek olarak her geçen gün daha da kitleselleştiği bir dönemde ödülün temsil ettiği elitizm tartışmalar yaratıyor.
Duravit’in katkılarıyla gerçekleşecek “Aga Khan ve Mimarlık Ödülleri” başlıklı söyleşi 14 Haziran 2021 tarihinde saat 19:00’da Zoom platformu ve YouTube‘dan canlı olarak izlenebilecek.