Atölye: Çoklukta Tekillik

Seçili tasarım, kültür ve magazin dergilerindeki reklamlardan hareketle 1980'lerde Türkiye'yi şekillendiren maddi kültür tarihinin görselleştirileceği atölyeye son başvuru tarihi 12 Eylül 2016.

Atölye Hakkında

“Tek ve Çok” sergisi kapsamında hazırlanan bu araştırma atölyesinde, seçili tasarım, kültür ve magazin dergilerindeki reklamlardan hareketle 1980’lerde Türkiye’yi şekillendiren maddi kültür tarihi görselleştirilecek. Üç yürütücü, 12 üniversite öğrencisi ve konuk uzmanlarla sergi mekânında gerçekleştirilecek olan atölyenin süreç ve sonuçları sergiye dâhil edilecek. Ayrıca, Tek ve Çok’ta sunulan T.C. Tarihçesi 1955-95 tablosuna nesne, kurum, olay ve yorumlar temelinde yapılacak eklemeler, serginin son haftası kamuya açık bir buluşmada tartışılacak.

Atölyede “tekillik” kavramı aracılığıyla verilerin üst üste çakıştığı ve farklı hikâyelerin aynı izi takip ettiği sıkışma, darboğaz ve eşikler tariflenecek. Buzdolabı hayatımıza ne zaman girdi; ilk kim tarafından, nasıl üretildi? Plastik kullanımı ne zaman yaygınlaştı? Hazır beton ya da alüminyum mimarlık alanında ilk nasıl kullanıldı? Tekstil üretimi hangi evrelerden geçerek dönüştü? Bu ve benzeri sorularla başlayacak olan araştırma sürecinin, günlük hayatın parçası eşyanın sosyo-politik bağlamla kesişiminde daha karmaşık ve ilişkisel soruları ortaya çıkarması amaçlanıyor.

Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık olan atölyenin yürütücülüğünü Sait Ali Köknar, Berkay Küçükbaşlar ve Murat Tülek yapacak.

Nasıl Başvurulur?

“Sizce böyle bir veri görselleştirmesinin bize söyleyecekleri neler olur?”

Katılım için yukarıdaki soruya dair en çok 250 kelimelik bir metin, öz geçmiş eşliğinde 12 Eylül Pazartesi saat 18.00’e kadar yorumlama@saltonline.org adresine (konu: Çoklukta Tekillik atölye başvurusu) iletilmelidir. Başvuru sonuçları, 19 Eylül Pazartesi gün içerisinde SALT Online sosyal medya kanallarında duyurulacaktır.

Önemli Tarihler

12 Eylül, 18.00: Son başvuru tarihi
19 Eylül: Kabul duyurusu
24-25 Eylül / 8-9, 15-16, 22-23 Ekim / 5-6 Kasım: Araştırma ve yorumlama çalışmaları
1 Ekim: Teknik gezi
12 Kasım: Sonuç sunumu

Atölye Yürütücüleri

Sait Ali Köknar: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde mimari tasarım alanında öğretim üyesi. Tasarım felsefesi, araçları ve tarihine ilişkin araştırmalar yürütüyor. 2012’de İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 40 Nasihat Made in ISTANBUL projesinin koordinasyonunda yer aldı; aynı yıl Galeri Işık’ta düzenlenen VÇMD: Mutluluk Fabrikaları sergisinin küratörlüğünü yaptı.

Berkay Küçükbaşlar: Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde doktora öğrencisi ve Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nde misafir araştırmacı. Araştırma konuları arasında sanayileşme tarihi, kent tarihi ve iktisadi coğrafya yer alıyor.

Murat Tülek: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde şehircilik alanında doktora öğrencisi ve Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nde misafir araştırmacı. Kent tarihi, kartografya ve ekonomik coğrafya gibi alanlarla ilgileniyor; tarihsel veri tabanlarının görselleştirilmesi ve haritalanması gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın