Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAM) tarafından 2023-2024 yılları içinde düzenlenen “Atölye METAntiochia, Antakya Metaverse’de: Sivil Mimari Üzerine Bir Deneyim” sergisi; 5 - 26 Haziran 2024 tarihleri arasında, MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Sarnıç Galerileri’nde 10:00 - 17:00 saatleri arasında (pazartesi günleri ve bayram tatili günleri hariç) ziyaret edilebiliyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAM) tarafından 2023-2024 yılları içinde düzenlenen “Atölye METAntiochia, Antakya Metaverse’de: Sivil Mimari Üzerine Bir Deneyim”, MSGSÜ ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin katılımıyla bir dizi atölye şeklinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Atölye çalışması, MSGSÜ Mimarlık Bölümü “Yerel Mimaride İç Mekân Kurgusu ve Renk” dersi kapsamında 2018-2019 yılında Antakya’da gerçekleştirilen alan çalışmalarının çıktılarından yararlanılarak, Antakya sivil konut mimari örneklerinin sanal evrene aktarılması üzerinden şekillendi.
Atölye süreci, yürütücüler ve öğrencilerin eş zamanlı katılımıyla sayısal dağıtım platformu olan Discord ortamında yürütüldü. Atölye, MSGSÜ Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Ece Postalcı, Doç. Dr. Ayşegül Kuruç, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’den Dr. Öğr. Üyesi Semin Erkenez, Arş. Gör. Emir Çekmecelioğlu, Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selim Ökem, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga İlter ve dijital ajans “ORGANİK İNSAN” kurucusu Elif Şen yürütücülüğünde gerçekleştirdi. Atölye kapsamında düzenlenen “Holistik Çağ ve Web 3.0” başlıklı seminerlerde, Elif Şen ve “ELETRA” Teknoloji yöneticisi Alper Demir konuşmacı olarak yer aldı.
Öğrenciler, Antakya alan çalışmalarından elde edilmiş çizim, belge ve fotoğraflara dayanarak sivil mimari örneklerinin üç boyutlu modellerini oluşturdular. Atölyenin bir sonraki aşamasında ise öğrenciler ve yürütücüler oluşturdukları sanal kimlikleri ile evleri sanal evrende mekânsal olarak deneyimlediler.
Atölye çıktıları, zengin bir tarihsel geçmişe sahip Hatay’ın Antakya bölgesinin özellikli sivil mimari örneklerinin büyük bir kısmının 2023 Kahramanmaraş depremleri ile enkaz haline gelmiş olması nedeni ile belge değeri oluşturarak öğrencilerin yerel mimari ile ilişkisini güçlendirdi. Bu kapsamda, başta Ziver Paşa Konağı olmak üzere bugün hasarlı durumda olan altı ev sanal evrene aktarılarak, kültürel mirasın belgelenmesinin yanı sıra mekânsal olarak da deneyimlenmesi için yeni olanakları araştırıldı. Atölye ve ders kapsamında 2018’den itibaren çeşitli öğrenci ve yürütücülerin kolektif çalışması ile üretilen çalışmalar, Atölye yürütücülerinden Doç. Ece Postalcı, Doç. Dr. Ayşegül Kuruç, Dr. Öğr. Üyesi Semin Erkenez, MSGSÜ Mimarlık Bölümü öğrencilerinden Kıymet Altunyurt, Defne Harbiyeli ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’den İhsan Celayır tarafından sanal sergi ve Metaverse ortamı için hazırlandı.