AURA-İstanbul ve Reynaers Türkiye iş birliğinde düzenlenen "Cephe Sohbetleri", 19 Aralık 2018 Çarşamba akşamı AURA-İstanbul'da başlıyor.
Mimar ve tasarımcıları, yapı ürünleri ve üreticileri ile ortak bir platformda buluşturan AURA-Focus konferans dizisi, Reynaers iş birliğinde cephe teknolojileri üzerine yeni bir etkinlik serisine başlıyor. Cephenin bir yapı elemanı olarak tarihsel perspektifle gelişiminin ele alınması ile başlayacak olan seri, mimari tasarım sürecinden uygulama tekniklerine, farklı coğrafyalardaki mimari çözümlerden enerji üreten teknolojilere kadar tüm yönleri ile uzmanlar tarafından incelenecek.
Üç konferanstan oluşan serinin ilki “Yapıda Arayüz: Cephe” 19 Aralık’ta Prof. Dr. Mustafa Özgünler’i konuk edecek. Yapı kabuğunun insan konfor ihtiyaçlarına göre tarih boyunca gelişimi, biçimlenişi ve beklentiler ele alınacak.
Etkinliğe mimar, cephe danışmanı, yapı sektörü profesyonelleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılması bekleniyor.
Program:
18:00 Karşılama Kayıt
18:30 Konferans
19:30 Kokteyl
Katılımın ücretsiz olduğu etkinliğe kayıt yaptırmak için tıklayın.
________________________________________
Konferans İçeriği
Canlılar daha konforlu yaşayabilmek için kendi yakın çevrelerini amaçları doğrultusunda biçimlendirerek barınaklarını oluşturmasıyla başlayan, kabukla çevrelenmiş koruyucu alan yaratma isteği, günümüzde değişen ihtiyaçlar doğrultusunda evrimleşmeye devam etmektedir.
İnsanoğlu da diğer tüm canlılar gibi barınağı, korunmak istediği etkenlere ve kalacağı süreye bağlı olarak hazırlamayı amaç edinmiş ve barınağı hazırlayacağı ortamdaki malzemeleri kullanarak amacına ulaşmayı öğrenmiştir. Örneğin dağlık alanlarda bir oyuk ve rüzgârdan koruyucu bir duvar barınmaya yeterken, açık alanlarda mevcut bitkileri kullanarak basit geçici barınaklar yapmaya devam etmiştir. Önceleri tek eğimli çatılar kurarak yağmur ve iklim etkilerinden korunurken. Daha uzun süreli kalınabilecek ahşap iskeletli kubbe barınakları yapmaya başlamıştır.
İnsanoğlunun korunma ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için başlattığı basit barınak yapımından, her alanda olduğu gibi uygarlık ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte barınak olmaktan çıkarak yapı olarak adlandırılan anıtsal çok büyük ve içinde birden fazla mekan bulunan binalara kısacası bugünkü düzeye ulaşılmıştır. Teknoloji ile gelişen binalara paralel olarak, gelişmiş binalarda yaşayan günümüz modern insanının konfor ihtiyaçları da gelişmiştir. Herhangi bir bina genel kullanıcı beklentileri ile biçimlenirken; iklimsel konfor, görsel konfor, işitsel (akustik) konfor, yangın güvenliği, sıhhı (sağlık) gereksinimleri gibi başlıca konfor ihtiyaçlarını da karşılamalıdır. Bu tip konfor ihtiyaçlarının karşılanması için en önemli görevi hala bina dış kabuğu üslenmektedir.
Bu konuşmanın amacı bina kabuğunda; bu ihtiyaçlara uygun optimum çözüm bulma ve uygulama yeteneğini arttırmak; kaliteli, ekolojik, enerji etkin bina, mutlu kullanıcı gelişmiş toplum ve yaşanabilir çevre kavramını yaygınlaştırabilmek ve farkındalık yaratmaktır.