Zeyrek Çinili Hamam, 20 Ocak–24 Şubat 2024 tarihleri arasında "Barbaros’un Çinili Hamamı: Sinan’dan Bir Başyapıt" kitabını merkezine alan yepyeni bir söyleşi serisine ev sahipliği yapıyor.
The Marmara Grubu’nun 13 yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda şehre bir kültür mirası olarak yeniden kazandırılan Zeyrek Çinili Hamam’da yepyeni bir söyleşi dizisi başlıyor. Söyleşiler, geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve Zeyrek Çinili Hamam Müzesi Mağazasında satışa sunulan Barbaros’un Çinili Hamamı: Sinan’dan Bir Başyapıt kitabı yazarlarının katılımıyla gerçekleşiyor. Yayındaki makaleler çerçevesinde hamam ve hamam kültürünün farklı yönlerini ele alan söyleşilerin moderatörlüğünü ise kitabın editörleri Aslı Özbay ve Aykut Şengözer üstlenecek. 20 Ocak–24 Şubat 2024 tarihleri arasında hamamın erkekler soğukluk bölümünde ve ücretsiz olarak gerçekleşecek söyleşilere shop.zeyrekcinilihamam.com adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.
Zeyrek Çinili Hamam’ın tarihsel, sosyokültürel ve sanatsal yönleriyle ele alındığı söyleşiler vesilesiyle hamam, 2024 yılının baharında özgün işleviyle açılmadan önce mekânı deneyimlemek için ziyaretçilere eşsiz bir fırsat sunuyor. Ayrıca söyleşi saatinden önce komplekse gelen dinleyiciler kısa bir hamam turu yapma şansını da yakalayabilecekler.
Çinili Hamam: Bir Mimari Koruma Projesi
Konuşmacılar: Yavuz Suyolcu, Cengiz Kabaoğlu
Moderatör: Aslı Özbay
Barbaros’un Çinili Hamamı: Mimar Sinan’dan Bir Başyapıt adlı kitabın etrafında şekillenen konuşma dizisinin ilkinin konuğu The Marmara Grubu İnşaat ve Projeler Direktörü Yavuz Suyolcu ve restorasyon projesinin mimarı Cengiz Kabaoğlu, on üç yıl süren bu kapsamlı ve sürprizlerle dolu uzun restorasyon sürecini her yönüyle el alıyor.
Çinili Hamam: Mimarisi, Çinileri ve Süsleme Özellikleri
Konuşmacılar: Filiz Yenişehirlioğlu, Baha Tanman
Moderatör: Aykut Şengözer
Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ile Suna-İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bilim Kurulu Başkanı ve akademisyen Baha Tanman, hamamın mimari özellikleri, ona adını veren eşsiz çinileri ve restorasyon sonucu gün ışığına çıkan süslemelerine odaklanıyor.
Osmanlı İstanbul’unda Hamam Kültürü ve Çinili Hamam’ın Önemi
Konuşmacı: Leyla Kayhan Elbirlik
Moderatör: Aslı Özbay, Aykut Şengözer
Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek söyleşide akademisyen Dr. Leyla Kayhan Elbirlik, erken dönem Osmanlı İstanbul’unda hamamın toplumsal yaşamdaki yeri ve tarih içinde yaşadığı dönüşüm ve Çinili Hamam’ın bu tarihsel yolculuktaki yerini ele alıyor.
Çinili Hamam’dan bir Kitap Yapmak
Konuşmacılar: Yeşim Demir Pröhl, Orhan Cem Çetin, Murat Germen
Moderatörler: Aslı Özbay, Aykut Şengözer
Serinin dördüncü konuşmasında kitabın tasarımcısı Yeşim Demir Pröhl ile fotoğraf sanatçıları Orhan Cem Çetin ve Murat Germen, iki yıllık bir proje olan Barbaros’un Çinili Hamamı: Mimar Sinan’dan Bir Başyapıt kitabında yer alan Hamamı farklı yönleriyle ele alan makalelerin hazırlanmasından, bu mimari başyapıtın fotoğraflanması ve kitabın görsel dilinin oluşmasına uzanan sürece odaklanıyor.
Çinili Hamam’dan Victoria ve Albert Müzesi’ne: Çinilerin Yolculuğu
Konuşmacı: Tim Stanley
Moderatör: Aykut Şengözer
İngilizce olarak gerçekleşecek söyleşide, Victoria ve Albert Müzesi (V&A) Ortadoğu Sanatı ve Tasarımı Koleksiyonundan sorumlu küratör Tim Stanley, hamamın 19. yüzyılda sökülüp Avrupa’da satılan çinilerinden bir kısmının dolaylı yollarla V&A tarafından satın alınmasını ve bir süre yanlış bir kökenle bilinen bu çinilerin Çinili Hamam’a ait olduklarının nasıl anlaşıldığını anlatıyor.
Çinili Hamam’da Şiir ve Hat Sanatı
Konuşmacı: Bora Keskiner
Moderatör: Aykut Şengözer
Zeyrek Çinili Hamam’ın çinilerinin bir kısmı sadece çini sanatı açısından değil, sahip oldukları edebi nitelikle de önem taşıyor. Bugün hamamın müzesinde sergilenen 18. yüzyıl imalatı hammamiye levhaları üzerinden şiir ve hat sanatının ele alınacağı altıncı ve Zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşecek konuşmanın konuğu sanat tarihçisi ve İslam sanatı uzmanı Dr. Bora Keskiner oluyor.
Zeyrek Çinili Hamam, 2024 bahar döneminde özgün işleviyle açılmadan önce özel etkinlik alanı olarak kullanılmaya devam ederken Zeyrek Çinili Hamam Müzesi pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçi kabulüne devam ediyor olacak.
Mimar Sinan’ın Eseri Zeyrek Çinili Hamam 13 Yıllık Restorasyonun Ardından Açılıyor