"Belleğin Topoğrafyası: Tecrübeler ve Yöntemler" başlıklı panel 29 Ocak 2016 Cuma günü, 16.00-18.00 saatleri arasında Hrant Dink Vakfı'nda yapılacak.
Çok katmanlı, değişken kimlik ve kenti donatan yapılar bütünü, kentin hafızasını oluşturur. Kasıtlı yıkımlara maruz bırakılan ve insansızlaştırılan mekânlar zamanla toplumsal hafızadan da silinir. Bu mekânların hafızadaki yerini canlandırabilmek için, kültürel miras ve hafıza çalışmaları alanında yeni yaklaşımlar geliştiriliyor. Çevirimiçi haritalar, internet siteleri ve akıllı telefon uygulamaları gibi teknolojilerden faydalanan bu yeni yaklaşımlar, bellek yitimine ve kayıtsızlığa karşı yürütülen çalışmaların da daha etkin olmasını sağlıyor. Bu panelde, güncel pratiklerde mekâna dair belleğin canlandırıldığı farklı yöntemler konuşulacak.
16.00-16.45
Memoria BCN Projesi
Jordi Guixé Corominas – Oriol Lopez Badell (European Observatory on Memories-University of Barcelona)
Memoria BCN, Barselona şehrindeki hafıza mekânlarına dair bilgilerin yayılması amacıyla tasarlanmış bir internet sitesi ve akıllı telefon uygulaması. Uygulama, İspanya İç Savaşı’nda (1936-39) sistematik olarak bombalanan ve 1970’lerde demokrasiyi yeniden elde etmek için sokaklarda verilen mücadeleye tanık olan Barselona’nın 20. yüzyılına damga vuran tarihsel ve anıtsal mekânlarının keşfedilmesini sağlayan, kendi kendine kılavuzluk eden on farklı tur içeriyor. Çevrimiçi bir harita, akıllı telefonlar için bir uygulama ve farklı sosyal ağlar, eldeki bilgilerle birlikte bu güzergâhları takip etmemizi sağlıyor. Konuşmada Memoria BCN projesinin kısa bir tanıtımı yapılacak ve projenin arka planındaki etkenler ve deneyimler paylaşılacak.
16.45-17.15
Cins Adımlar: İstanbul’da Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri
Ayşe Gül Altınay – Dilara Çalışkan (Sabancı Üniversitesi)
Tükiye ve Osmanlı’nın cinsiyetçi tarih ve hafızasına 20 yıldan uzun bir süredir yapılan feminist müdahalelerin ardından ve yakın zamanda ortaya çıkan İstanbul Kadın Müzesi gibi alternatif hafıza alanları oluşturmayı amaçlayan adımları takiben, bir grup genç ve akademisyen İstanbul’un farklı semtlerinde ‘Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri’ oluşturmak amacıyla bir araya geldi. Bu sunumda, bir yıldır ‘Cins Adımlar’ (Curious Steps) adıyla, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu tarafından düzenlenen Beyoğlu, Kadıköy ve Balat’ta düzenlenen Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri ve yakın zamanda oluşturulan Beyoğlu’nun Ermeni Hafızası Turu’nun deneyimlerinden hareketle, farklı geçmiş, zaman ve yerlerden gelen kişi ve sosyal hareketlerin arasındaki bağların toplumsal cinsiyet perspektifiyle nasıl harekete geçirilebildiği tartışılacaktır.
17.15-17.30
Türkiye Kültür Varlıkları Haritası
Vahakn Keşişyan (Hrant Dink Vakfı)
Hrant Dink Vakfı tarafından 2014 yılı başından beri yürütülen ‘Anadolu’nun Kültürel Mirasını Ortaya Çıkarmak ve Savunmak’ projesi, Anadolu’daki Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumlarına hizmet vermiş kilise, sinagog, manastır, okul, yetimhane ve hastaneleri gösteren interaktif bir çevrimiçi harita yayınlıyor. Bu sunum, haritanın kapsamını ve kullanımını tanıtır nitelikte. Haritanın yöntemi ve bir araya getirilmesi sırasında karşılaşılan sorunlar da kısaca ele alınacak.
17.30-18.00
Soru-Cevap