Tübitak2237 Bilimsel Eğitim Etkinliği destekleme programı kapsamında, KTO Karatay Üniversitesi'nde düzenlenecek olan "Metinden Mekana Bilişsel Haritalama" etkinliği için 6 Kasım 2023 saat 17:00'a kadar başvuru yapılabiliyor.
KTO Karatay Üniversitesi, Konya, Türkiye – 11/12 Kasım 2023
Dr. Öğr. Üyesi Özlem Demirkan
Mimarlık, çevreyi tasarlayarak kullanıcının; davranış, his ve refahında etkin bir rol oynamaktadır. Bu nedenle tasarımcılar, kullanıcıların mekânı nasıl algıladıkları ve ne hissettikleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Mimarlık edebiyat için tasarlanması muhtemel mekânlar önerirken edebiyat da zihinde oluşturulan mekânların potansiyeli ile mimarlığa etki etmektedir. Bu bağlamda metin, mekânı farklı bir temsilde kullanmaktadır. Bu etkinlik metnin potansiyelini kullanarak mekân üretiminin bileşenlerini kurgulayabilmek için katılımcılara derinlemesine bir bakış açısı geliştirmeyi hedeflemektedir. Bunun için de bilişsel haritalama yöntemini kullanmaktadır. Bilişsel haritalama, köklerini çevre psikolojisinden almakta ve kullanıcıların çevrelerini anlamakta kullandığı bilgiyi göstermeyi ifade etmektedir. Mimarlıkta mekân farkındalığı, okunabilirlik, mekân hissi, kimlik, kullanıcı deneyimi ve refah başlıklarıyla önem kazanmaktadır. Uygulamada mekân organizasyonu, görsel ipuçları ve insan merkezli tasarım konularında bilgi sağlamaktadır. Katılımcıların tasarımcı yönlerinin önündeki engelleri kaldırmak, çoklu-disiplinli çalışmalar ile tasarımcı yönlerini desteklemek de amaçlardan biridir.
Kontenjan 20 kişi ile sınırlıdır.
Katılım için lisans veya yüksek lisans öğrencisi olma şartı aranmaktadır.
Başvuruda bulunacak öğrenciler;
Nüfus cüzdanı ve öğrenci kimlik kartı fotokopilerine ek olarak, en az 300 kelimelik bir motivasyon mektubunu en geç 6.11.2023 Pazartesi – Saat: 17.00 tarihine kadar “metindenmekana@gmail.com” adresine göndermelidir.
Etkinlik katılımcıları, 8.11.2023 Çarşamba günü ilan edilecek ve davet mektupları e-posta adreslerine gönderilecek.
Metnin Üretimi / Mario LEVİ
Mekânın Üretimi – Metinden Mekâna / Özlem DEMİRKAN
Mekân ve Sanat / Ozan KÜÇÜKUSTA
Metin, Kolaj, Mekân / Merve ATMACA ÇETİNKAYA
Metinden Görsele / Halil SEVİM
Metinden Sanata / Burhan ŞOHOĞLU
Hikâyeden Görsele / Ahmet FUTTU
Düşsel Mekân – Mitolojiden Mekâna / Bilgehan YILMAZ ÇAKMAK – Ali Oktay ÖZBAYRAK