TMMOB Mimarlar Odası tarafından düzenlenen ve Deniz İncedayı moderatörlüğünde yürütülecek “Birlikte Tasarlamak” başlıklı konferanslar dizisinde Jan Gehl, Anne Feenstra, Marta Maccaglia, Jana Revedin ve Marie-Helene Contal konuşmacı olarak yer alacak.
Uluslararası Sürdürülebilir Mimarlık Ödül Programı’nın desteği ile programın değerli ödül sahipleri mimarlığa ve kentsel planlamaya karşı tutumları, etik ve tasarıma yaklaşımları, katılım süreçlerinin gelişimi ve bu konudaki fikirleri hakkında konferanslar verecek. Mimarlar Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı moderatörlüğünde, Uluslararası Sürdürülebilir Mimarlık Ödül Programı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Jana Revedin ve Cité de l’Architecture & du Patrimoine Kültürel Gelişim Ofisi Direktörü Marie-Helene Contal 2006 yılında başlamış olan ve UNESCO himayesi altında devam eden ödül programını tanıtan kısa sunumlar yapacak. Ödül programı her yıl, hem kuzey hem güney yarım kürede, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ile birlikte toplumun ihtiyaçlarına katılımcı mimari yaklaşımları bir araya getiren beş mimarı onurlandırıyor.
16 Mart 2021 günü 16:00’da, Jan Gehl “21. Yüzyıl için Yaşanabilir Şehirler” konulu bir konferans verecek. 2015 Küresel Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü Sahibi Jan Gehl, Gehl Architects’in kurucu ortağı olup Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde fahri profesördür. Bu konferansta Gehl, 21. yüzyıl şehirlerinde yaşanabilirlik, sürdürülebilirlik ve sağlık için insanları gözetmenin neden önemli olduğunu, 2020 yılında Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan İnsan İçin Kentler (Cities for People) isimli kitabından önemli noktalara değinerek açıklayacak. Jan Gehl enteresan bir gerçeği şu sözlerle vurguluyor: “1960 yılı civarında şehir planlama paradigmaları kökten değişti. Planlamada modernizm egemen olurken odak, mekânlar kentinden artık alanlarla çevrilmiş binalar kentine kaydı.”
23 Mart 2021 günü 15:00’da, Anne Feenstra ve Marta Maccaglia birer konferans verecek. 2012 Küresel Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü Sahibi Prof. Anne Feenstra “Dengenin Mimarlığı” isimli konferansında Afganistan, Sri Lanka ve Nepal gibi birçok yerden işbirliğine dayalı farklı tasarım süreçlerinden bahsedecek. Feenstra, dâhil olduğu bazı projelerden örnekler sunarak bölgede yaşayan insanların ihtiyaçlarını anlamanın ve inşa süreçlerinde onlarla işbirliği yapmanın önemini vurgulayacak. 2018 Küresel Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü Sahibi, NGO Semillas’ın kurucusu ve UCAL’de öğretim görevlisi olan Marta Maccaglia “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Yaşayan Süreçler” isimli sunumunda mimar Giuliana Miglierina asistanlığında Semillas deneyimi hakkında konuşacak. Toplum kalkınmasına adanmış, eşit haklar ve fırsatlar için çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak Semillas, Peru Amazonu’nun kırsal bölgeleri ve Lima’daki insan yerleşimlerinin gelişmekte olan bağlamlarını odağına alan projeler gerçekleştirmektedir. Kapsamlı bir kalkınma çerçevesi içinde, kuruluş araştırma projeleri, katılımcı atölyeler ve eğitim alanları ile bağlantılı mimari projelerde uzmanlaşmıştır.
* Etkinlikler Zoom üzerinden gerçekleşecektir. İngilizce (orijinal dil) ile birlikte Türkçe (çeviri) seçeneği Zoom buluşmasında sağlanacaktır. Konferanslar yalnızca Türkçe olarak Mimarlar Odası’nın “TMMOB Mimarlar Odası” isimli Youtube kanalında canlı olarak yayınlanacaktır.
Birlikte Tasarlamak – I
16 Mart 2021, Salı, 16:00 -18:00
Moderatör: Deniz İncedayı
Açılış Konuşmaları: Jana Revedin, Marie-Helene Contal
Konuşmacı: Jan Gehl, “21. Yüzyıl için Yaşanabilir Şehirler”
(İngilizce / Türkçe) Zoom: bit.ly/3c47oVY
Meeting ID: 951 2886 1161 Password: 430405
(Türkçe) YouTube Canlı Yayın: “TMMOB Mimarlar Odası Youtube Kanalı”
–
Birlikte Tasarlamak – II
23 Mart 2021, Salı, 15:00 -18:30
Moderatör: Deniz İncedayı
Açılış Konuşmaları: Jana Revedin, Marie-Helene Contal
Konuşmacılar: Anne Feenstra, “Dengenin Mimarlığı” ve Marta Maccaglia, “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Yaşayan Süreçler”
(İngilizce / Türkçe) Zoom: bit.ly/3e4TRQQ
Meeting ID: 996 1624 3367 Password: 449909
(Türkçe) YouTube Canlı Yayın: “TMMOB Mimarlar Odası Youtube Kanalı”