Çarşamba Seminerleri: “Bostan Hikayeleri”

Çarşamba Seminerleri'ne bu hafta "Ekoloji" temasıyla Bostan Hikayeleri ekibinden Dilek Yürük, Erman Topgül ve Gökçe Su Yoğurtçuoğlu konuk oluyor. Seminer 28 Şubat 2018'de MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda gerçekleşecek.

Gökçe Su Yoğurtcuoğlu Bostan Hikayeleri proje direktörü/yapımcısı. MODE İstanbul’un kurucu yapımcısı ve direktörü. Olan Gökçe, Doc Next Network ağının Türkiye’deki temsilcisi. Birçok farklı organizasyon ve inisiyatifle ortaklaşa olarak yerli/yabancı kültür projeleri yürütüyor; prodüktörlük yapıyor; dijital medya alanında atölye, gösterim, seminer ve sergi gibi etkinlikler gerçekleştiriyor. Erman Topgül kent sosyoloğu ve Bostan Hikayeleri proje koordinatörü. Sokak Bizim Derneği kurucu üyesi olan Erman Topgül, ekoloji, çevre, ulaşım ve kent alanlarında proje koordinasyonu yapıyor. Dilek Yürük peyzaj mimarı ve Bostan Hikayeleri proje danışmanı ve editörü. Çalışma alanlarını permakültür, çocuklarla gıda üretimi, yerel gıda üreticilerinin desteklenmesi, kentsel ve kırsal tarım, üretken ve sürdürülebilir peyzaj konuları oluşturuyor. Slow Food birliklerinden Fikir Sahibi Damaklar gönüllüsü, Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde öğretim elemanı olarak görev almakta ve farklı okullarda “Okul Bostanları” isimli dersler vermekte.

Konukların “Bostan Hikayeleri” başlıklı sunumlarının tanıtım metninden:

Medya, iletişim, mimarlık ve kent çalışmaları gibi farklı disiplinlerde üretimde bulunan, yolları Kuzguncuk’ta kesişen kişilerden oluşan 66 Kolektif üyeleri olarak “Şehirde doğa ile yeniden bağ kurmak, mevcut bostanları, kent bahçelerini birlikte korumak, iyileştirmek ve yenilerini kurmak, kentsel tarımı yaygınlaştırmak için biz ne yapabiliriz?” sorusundan yola çıktık ve 2016 yılında “Bostan Hikayeleri” adını verdiğimiz bir çalışma başlattık. Bu alanlarda emek harcayan kişilerin ve toplulukların ortaya koydukları iyi örnekleri ve pratikleri görünür kılarak farkındalık yaratmak, hatta aralarında yeni bağlar ve dayanışmalar kurarak ihtiyaçlarına yönelik ortak çözümler bulmak için bilgi ve deneyim paylaşımına katkıda bulunmayı hedefledik. 2016 yılında mevcut bostan hikayelerini içeren online bir arşiv yarattık. 2017 ilkbaharında tek tek İstanbul’daki bostanları ziyaret etmeye başladık. Kuzguncuk Bostanı, Yedikule Bostanları, Roma Bostanı ve Tarlataban dahil olmak üzere bostanların temsilcileriyle yaptığımız görüşmeleri, bu bostanların kuruluşuna, işleyişine, ürünlerine, ihtiyaçlarına ve emellerine dair anlattıklarını derleyerek, birer röportaj videosu ile belgeleyerek paylaşmaya karar verdik. Yeni ürettiğimiz ve üreteceğimiz videoları da içeren periyodik bir yayın olarak kurguladığımız dergimizi de 2017 Kasım ayında yayınlamaya başladık.

Etiketler

Bir yanıt yazın