Çarşamba Seminerleri'ne bu hafta "bölümden" temasıyla Besime Şen konuk oluyor. Seminer, 19 Nisan'da MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda yapılıyor.
“Kürt Müziği: Devlet Parti Piyasa” başlıklı sunuşun tanıtım metninden:
“Kürt müziği, “ulusal müzik” politikası çerçevesinde devletin ve politik partilerin koymuş olduğu sınırlar hatta yasaklar çerçevesinde kendine alternatif hatta “karşı” alanlar yarattı. Kürtlerin 20.yüzyılın başlarında modernist ulusal devlet oluşumlarının dışına düşmesi; yanı sıra mekânsal ve toplumsal olarak parçalanması; kapitalistleşme ile kır-kent çelişkilerini deneyimlemesi ve büyük metropollerde sınıfsal dokusuyla politikleşmesi…” gibi konular, bu araştırmanın “müzik-toplum” eksenini tanımladı. Çalışma, Kürt müziğinin temel kaynağı olan Dengbejliği, günümüz Kürt müziğinin temeli ve “Kürtlüğün Hafızası” olarak değerlendiriyor. Nizamettin Ariç gibi en önemli kompozitörlerin müziklerinde Dengbejliğin sürekliliği görülüyor. Nizamettin Ariç üzerinden Cumhuriyet’in “modernleşme, asimilasyon” politikalarını görmek mümkün. Ariç’in Halkevleri, Hoy-Tur ve TRT kurumlarındaki starlık yıllarının, Kürtçe bir şarkı söylemesi ile hazin biçimde bitmesi ve sürgünde diğer Kürt sanatçıları ile müziğe devam etmesi….Bütün bunlar bir arka plan dünyasına bakmak anlamına da geliyor. Kısacası, siyaset-piyasa-teknoloji ve farklı ülke sınırlarında hareket eden Kürtlerin yasaklı ama bol müzikli yaşamını bu çalışmada görmeye çalışacağız.”
Besime Şen lisans ve yüksek lisansını İ.Ü. İktisat Fakültesi’nde tamamladı. MSGSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Kent ekonomisi ve cinsiyet alanlarında dersler vermektedir. Soylulaştırma, konut ve gecekondu, kentsel hareketler, kentsel dönüşüm, alanlarında çalışmalar yaptı. Tarih-Sınıflar ve Kent; Kağıthane Toplumsal Tarihi ve Kürt Müziği adlı kitapları hazırladı. Halen İngiltere’de University of Kent ve Berlin’de Humboldt Üniversitesi’nde başladığı “Etnik Ekonomi: Döner/Kebap” alanındaki araştırmasını sürdürmektedir.