Conversations seminerleri kapsamında Burcu Arıkan tarafından gerçekleştirilecek olan "Kentsel Mekânın Değişimi ve Konut Dokusunda Katmanlaşma: Feneryolu Mahallesi Örneği" başlıklı konuşma 17 Mayıs 2016 saat 16.30’da yapılacak.
Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü D-301 no’lu sınıfta yapılacak etkinliğin dili Türkçedir.
Özet
Kent mekânı sürekli bir değişim süreci içerisindedir ve bu süreç küresel-yerel, çeşitli ekonomik, politik, sosyal dinamiklerin etkisi ile kullanıcılar, yerel yönetim yetkilileri ve yükleniciler gibi aktörlerin tavırları ile şekillenmektedir. Kentleşme sürecinde, konut alanları gündelik hayatın temel birimi olarak kent mekânı ve bireyin kentle kurduğu ilişki biçimlerini tüm bu dinamiklerin etkisinde sürekli yeniden kurgulamaktadır.
Bireyin özel alanı olarak konut, kentin kamusal mekânı ile sokak ve mahalle aracılığıyla kurulan ilişkinin ilk adımıdır. Aynı zamanda yapı stokunda önemli bir paya sahip olması nedeniyle kentleşmenin de önemli bir bölümü konutun gelişimiyle gerçekleşir. Bu nedenle konut alanlarında yaşanan değişim süreci hem kentleşmeden beslenen hem de kentleşmenin doğrultusunu belirleyen bir süreç olmaktadır.
Bu makalede Kadıköy-Feneryolu Mahallesi’nde mekânsal değişim konut-sokak ilişkisi bağlamında analiz edilmekte, konut dokusunu oluşturan farklı zamansal ve mekânsal katmanları ile bu katmanların oluşmasına neden olan politik ve ekonomik koşullar anlamaya çalışılmaktadır. 19.yüzyıl sonlarından günümüze değin İstanbul’da gerçekleşen gelişmelerden etkilenen mahalle, başlangıçta bir sayfiye yeri olarak büyük bahçeli ahşap köşklerden oluşmuş, zamanla köşklerin yerini modern villalar almış, sonrasında alanda kat mülkiyetli apartmanlar inşa edilmiştir. Son dönemde, güvenlikli apartman sitelerinin inşa edildiği mahallede, konut dokusu değişirken bahçe-zemin kullanımı azalmış, sokakla ilişki zayıflamış ve giderek küçük parsellerin sınırlarıyla parçalanmış bir yapı ortaya çıkmaya başlamıştır.