Uluslararası “Cross-Sea Urban Transitions” -Deniz Ötesi Kentsel Değişimler- konulu Kentsel Planlama ve Tasarım Atölye Çalışması 27 Ekim ve 3 Kasım 2017 tarihleri arasında yapılacak.
Atina Teknik Üniversitesi (NTUA) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSU) Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri iş birliğiyle düzenlenen, uluslararası atölye çalışması her iki üniversitede eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.
Atölye çalışması, ortak coğrafya ve kültürel referansların biçimlendirdiği deniz ötesi yerleşimlerin karşılaştırmalı olarak ele alındığı, anında bilgi paylaşımıyla geliştirilen, etkileşimli tasarım süreçlerinin deneyimleneceği üretim platformu olarak kurgulandı. Istanbul-Tarabya ve Pire-Mikrolimano yerleşimlerinin karşılaştırmalı olarak ele alınacağı 8 günlük atölye programında atölyenin temel amacı; mekânsal niteliklerin tespitini amaçlayan analiz çalışmaları, sentez ve değerlendirmeler, kentsel kamusal mekanda tasarım kriterlerinin geliştirileceği önerilerin elde edilmesi olarak tanımlanıyor.
Her iki üniversiteden Şehir ve Bölge Planlama ve Mimarlık bölümü öğrencilerinden oluşan karma ekipler Atina ve İstanbul’da koordinasyon içinde çalışacak. Her iki üniversiteden 20 öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek uygulamada, kentsel bütünden başlayarak mimari ürünün tanımlanacağı tasarım süreçleri farkı disiplin ve tasarım kültürlerinin bakış açılarıyla deneyimleniyor.
Atölye çalışmasının İstanbul ayağında 3 Kasım Cuma günü Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda canlı bağlantı ile atölye sonuç ürünlerinin paylaşılması ve karşılıklı değerlendirilmesi amaçlanıyor. Öğrenci çalışmalarının hafta boyunca değerlendirmeleri, sonuç ürünlerin tartışılması dışarıdan katılıma açık olarak gerçekleştirilecek.
Atölye çalışmasının detaylı programı ve içeriğine buradan ulaşabilir, çalışma süreci ve değerlendirmeleri izlenebilir.