Cumhuriyetin Mimarlığından Akademili Portreler VII – Muammer Onat

Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nün düzenlediği “Cumhuriyetin Mimarlığından Akademili Portreler” başlıklı toplantı dizisinin yedincisi Muammer Onat'a ayrıldı.

15 Aralık 2023, Cuma günü MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Halil Dikmen Konferans Salonu’nda saat 14:00’de başlayacak toplantıda; Neslihan Cansu Akman “Muammer Onat’ın Mimarlığı Üzerine (1950-2000)”, Dr. Öğr. Üyesi Erdem Ceylan “Bir “Anastatis” Deneyiminden Notlar: Muammer Onat’ın Mimarlık Pedagojisinin Laytmotifi Olarak İstanbul Hipodromu ve Çevresi” ve Prof. Dr. Ufuk Doğrusöz “Muammer Onat ile Mimarlık Tasarımında Eğitim, Pedagoji ve Meslek Didaktiği Kuramlarını Sorgulamak” başlıklı konuşmalarıyla Onat’ın eğitimci kimliğini ve mimarlık üretimini ele alacaklar. Toplantının moderatörlüğünü MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nezih R. Aysel üstleniyor.

Konuşmacıların kısa özgeçmişleri:

Neslihan Cansu Akman

1985 yılında Antalya’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde mimarlık eğitimi aldı. Aynı kurumda devam ettiği Bina Bilgisi Yüksek Lisans programını, Prof. Mete ÜNAL’ın danışmanlığında yürüttüğü “Muammer Onat (1926-2009) ve 1950 Sonrası Türkiye’de Mimarlık” başlıklı teziyle 2018’de tamamladı. Mimarlık bürolarında çalıştı, yarışmalara katıldı. Kimi zaman Mimarlar Odası’nda görevler üstlendi. 2015 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görev yapmaktadır.

Erdem Ceylan

1974 yılında İstanbul’da doğdu. MSÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki mimarlık eğitimini 2000 yılında tamamladı. 2003 yılında MSGSÜ FBE Mimarlık ABD Bina Bilgisi Yüksek Lisans, 2010 yılında ise MSGSÜ FBE Mimarlık ABD Bina Bilgisi Doktora programlarından mezun oldu. Halen MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Bilim Dalı’nda Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Kuramsal çalışmaları mimari temsile, diyagram kuramlarına, zaman-mekân ile beden arasındaki ilişkilere, ve Deleuze-Guattari düşüncesi ile mimari tasarım arasındaki bağlantılara odaklanmıştır. Son zamanlarda araştırmaları zaman-mekân ile ölüm arasındaki ilişkiden modernizm ve anıt/anıtsallık arasındaki etkileşime, çağdaş sanatın mekânsal boyutlarından zaman-mekânın hafıza ile bağlantısına ve mimarlık metinleri çevirilerine dek yayılan bir yelpazede çeşitlenmektedir.

Ufuk Doğrusöz

1951 yılında doğdu. 1970 yılında girdiği İ.D.G.S.A.’ni 1976 yılında Y. Mimar olarak bitirdi ve Bina Bilgisi kürsüsüne asistan olarak atandı. Fransız hükümeti bursuyla doktora eğitimi için Paris’e giderek, mimari tasarıma ve mimarlık eğitimine yönelik doktora çalışmaları bağlamında psikoloji, ergonomi ve eğitim bilimleri okudu. Paris 5 Sorbonne’da eğitim bilimleri ön lisansı ve psikoloji lisans eşdeğerliğini, 1998 yılında MSÜ’nden doktor ünvanını aldı. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde 2013 yılında Doçent, 2019 yılında Profesör oldu.

Mimari tasarım ve mimarlık eğitiminin kavranmasına yönelik, semiyotik, bilişsel psikoloji ve iş psikolojisi, ergonomi, eğitim bilimleri, nörobilimler, genel bilgibilim ve felsefe ağırlıklı, çok disiplinli inceleme ve araştırma alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın