Rastminus tarafından düzenlenen ve 25 Aralık 2021 tarihinde Kaleiçi, Denizli'de yapılacak çalıştayda Kaleiçi Çarşısı, çarşı yaşamı ve tarihi arasındaki ilişki irdelenecek.
Ritim, Döngü, Zaman, Sıklık, Karar
Tasarım eğitimi alan öğrenciler olarak kamusal alana bırakılan etikleri nasıl okuyoruz? Yaşadığımız kentler bize neler söylüyorlar? Kentle nasıl bir ilişki kuruyoruz? Kent gündelik akışlarda değişip dönüşürken kendimizi onun içinde nasıl var ediyoruz?
Denizli şehrinin tarihi bir bölgesi sayılan Kaleiçi Çarşısı’nda yapımı süren üst örtü müdahalesinin tasarım, gündelik yaşam ve kullanıcı-karar verici ilişkilerinin katmanlarını açacağımız çalıştayda Kaleiçi Çarşısı’nda sağlanan ortam, çarşı yaşamı ve tarihi arasındaki ilişkiyi birlikte irdeleyeceğiz.
Algılama, Çarpıtma, Katman
İmgeler kentte dolaşan insanın bedenine saplanır. Algıladığı her şey geçmiş deneyimleriyle ve hafızasındaki imgelerle çarpıştırılarak kişinin süzgecinden geçer. Zihinde oluşan, hayal edilen ve yaşanan her şey kişide bir çıktı oluşturur. Bu çıktılar şehrin her köşesine bazen bir iz bazen de bir bakış olarak etrafa saçılır. Hayatımızın akışı strüktürel dayatmalar doğrultusunda değil, sonsuz sayıda beşerî ve insan dışı aktörün arasında kurulan dinamik, ucu açık ve değişken ritimdeki ilişki ağlarının o anda ortaya çıkardığı olaylar serisinde yön bulur. Gündelik yaşamsa ara sokaklardan daha belirgin, işlek caddelere akar. Kirli, pas tutmuş kapılardan parlak ve yansıyan camlara, miskin yatak başlarından aceleci adımlara doğru akar.
Kamusal alanda kendimizi var etme biçimlerimize etki eden belediye “hizmetleriyle” ilişkimizin sınırlarını kim tayin ediyor? Yürüyerek dolaştığımız sokakları iş makinalarıyla düzleyerek şehirlerimizi eskisinin üzerine mi kuruyorlar?
Kaleiçi Çarşısı’nı var eden insanca yaşamlar karar vericilerce eğilir, bükülür, genişletilir. Bunların deneyimlenmesi duyumsamaya ve harekete içkindir. Kaleiçi Çarşısı’nda; katmanlarıyla arasında duvarlar olmayan geçitler yaratmaya, metaforik müdahalenin meşru eleştirisini hayalci kolajlarla bırakmaya çalışacağız.
Katılım sınırlıdır. Katılım için lütfen rastminus@gmail.com adresine başvuru maili atılması gerekmektedir.
Atölye Yürütücüleri
rastminus tasarım kolektifi adına:
Etkinlik Programı