Dicle’den Meriç’e Göbekli Tepe ve Ötesi

Arkeoloji ve Sanat Yayınları kurucusu, arkeolog Nezih Başgelen'in vereceği seminer 19 Şubat'ta C.I.P Konferans Salonu'nda düzenlenecek.

Etkinliğin tanıtım metninden:

Her yıl değişen ve gelişen yapısıyla Neolitik Çağ ülkemiz arkeolojisinin en dinamik ve önemli sonuçlarının elde edildiği bir dönemdir. Özellikle son 20 yıl içinde büyük bir ivme kazanan Anadolu Neolitik Çağ araştırmaları, tüm bilim dünyasını şaşırtan sonuçlar vermiş ve vermeye devam etmektedir.

Batman yakınlarındaki Hallan Çemi ile Körtik Tepe, Siirt ‘te yeni kazılmaya başlanan Gusir Höyük, Anadolu’nun bilinen en eski Neolitik yerleşmelerine ait ilginç bulgulara sahiptir. Bunların yanı sıra Çanak Çömleksiz Neolitik Çağa tarihlenen, Urfa ili sınırları içindeki Nevali Çori ve Göbekli Tepe’de günışığına çıkartılan görkemli sanat eserleri ve tapınaklar Neolitik Çağ ile ilgili düşünülen pek çok bilgiyi altüst etmiş şaşırtıcı ve benzersiz bulgulardır.

Göbekli Tepe, Harran Ovası’na hakim konumuyla, bugüne kadar çok az bir bölümü kazılmış olmasına karşın avcı-toplayıcı yaşam biçiminden, dini mekanların biçimlenmesi, tapınak mimarisinin ve sanatın doğuşu, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecini anlamamıza önemli katkılar sağlayan benzersiz bir tarihöncesi yerleşimdir.

Göbekli Tepe’nin en ilginç bulguları genelde üzeri hayvan betimleriyle süslenmiş ‘T’ biçimli anıtsal dikilitaşlardır. Ortadaki bir çift karşılıklı dikilitaşın çevresindeki dikilitaşlar yuvarlak ya da oval biçimli kapalı mekânlar oluşturmaktadır. ‘T’ ve ‘ters L’ biçimli dikilitaşların insanları simgelediği düşünülmektedir. Üzerlerinde her cins hayvanın betimlenmiş olmasına karşın hiçbir zaman insan figürünün olmaması bu görüşü şimdilik doğrulamaktadır.

Ücret: 15TL-30TL

Etiketler

Bir yanıt yazın