26-27 Haziran tarihlerinde Salt Galata'da düzenlenecek olan sempozyumda, teknolojinin dilini kullanan sanatsal pratiklerin yanı sıra, dijital olarak yaratılmış içeriğin korunması ve belleğe alınması konuları incelenecek.
Gezi direnişi süresince tartışılanlar arasında, tecrübe edilen olay, duygu, kazanç ve kayıpların nasıl hayatta tutulacağı konusu da yer aldı. Kayıt altına alınanlar, çok çeşitli mecralarda sunuldu, depolanmaya çalışıldı. Ancak şimdiye dek, hızla büyümekte olan bu arşivin ne eleştirisi yapılabildi ne de teknolojik imkânlarla derlenmiş bütünlüklü bir içerik yaratılabildi.
Bu çerçevede düzenlenen “Farklı Kaydet: Toplumsal Bellek” sempozyumu, yazılım sanatı, arşivleme ve medya arkeolojisi alanından üç sanatçı, bir küratör ve bir akademisyeni bir araya getiriyor. Sempozyumda, teknolojinin dilini kullanan sanatsal pratiklerin yanı sıra, dijital olarak yaratılmış içeriğin korunması ve belleğe alınması konuları incelenecek. Ayrıca, olay anlarında arşivleme, kriz zamanı algoritmik küratörlük, eleştirel kolektif zeka ve bir düşünce aracı olarak teknolojik dil meseleleri tartışmaya açılacak.
Katılımcılar: Burak Arıkan, Joasia Krysia, Nicolas Malevé, Ali Miharbi, Jussi Parikka
Konuşma dili İngilizce’dir.
26 Haziran Çarşamba
19.00 Giriş
19.15 Jussi Parikka: “Medya Arkeolojisi: Şimdiki Zamanı Arşivlemek”
20.00 Nicolas Malevé: “Arşivlerimin İçine Sızmak ve Koklamak”
20.45 Ali Miharbi: “Bir Düşünme Aracı Olarak Teknoloji Dili”
27 Haziran Perşembe
19.00 Joasia Krysia: “Algoritmik Küratörlük Üzerine Spekülasyonlar”
19.45 Burak Arıkan: “Karşı Kolektif Zeka”
20.30 Yuvarlak masa