"FEED/Nurturing Life Through Design" 4-30 Eylül 2018 tarihleri arasında Brussels Design September kapsamında sergilenecek.
feed, tasarımın yaşamı iyileştirme potansiyelinden yola çıkarak; sanat, mimarlık, tasarım ve teknolojinin kesiştiği alanlarda çalışmalarını yürüten Türkiye’den genç tasarımcıları bir araya getiriyor. Küratörlüğünü IN-BETWEEN Tasarım Platformu’nun kurucuları Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk’ün üstlendiği sergi, güncel tasarım tartışmasında son zamanlarda önemli bir yer tutan; ‘yereli globale tercüme etme’, ‘mekanın yaratıcı kullanımı’ ve ‘ileri dönüşüm’ temaları etrafında şekilleniyor. DAY Studio, Ömer Pekin ve Pınar Akkurt‘un çalışmalarının yer aldığı sergi, 4-30 Eylül 2018 tarihleri arasında Brussels Design September kapsamında sergilenecek.
Sergi, insan eliyle tasarlanmış çevre ile doğa arasındaki ilişkiyi yaratıcı disiplinler aracılığıyla somutlaştırma fikrinden yola çıkıyor. Devrim adı altında endüstriyel üretim başlar başlamaz, doğa ile bağlarımızı kopardık. Bugün ise bir önceki yüzyılda doğa ile bağlarımızı koparmamıza neden olan sistemin araçlarını farklı şekillerde kullanarak bu bağı güçlendirmenin yollarını arıyoruz. Tasarım, doğanın iyileşmesine olanak sağlayacak kadar güçlü mü? Papanek’e göre tasarımcılar, soluduğumuz havayı kirletecek malzeme ve üretim teknikleri kullanarak yeryüzünü çöplüğe dönüştürecek ölçüde kirlilik yarattığı için, doğa adına gelmiş geçmiş en zararlı tür. Bu bağlamda, günümüzde sürdürülebilir ekosistemler yaratmanın yollarını yeniden yapılandırarak, tasarıma dair yeni söylemler geliştirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu; doğaya dair daha güçlü bir algı ve daha derin bir anlayışla ve tasarımın iyileştirici gücü ile mümkün olabilir.
Sergi, güncel tasarım söylemi açısından önem taşıyan; ‘yerel referansları global bir dille birleştirmek’, ‘mekanın yaratıcı kullanımı’ ve ‘ileri dönüşüm’ temaları etrafında şekilleniyor. feed, çağdaş tasarım söyleminin referansları ile yerel mirası birleştirerek Türkiye’nin canlı tasarım ve üretim sahnesine global bağlamda yeni ve dinamik bir perspektif sunuyor. Sergide yer alan tasarımcılar birbirinden farklı disiplinlerde pratiklerini sürdürüyor. Day Studio kurucuları Doğanberk Demir ve Yeşim Eröktem ürün tasarımcısı, Ömer Pekin mimar ve sanatçı, Pınar Akkurt ise sanatçı, tasarımcı ve maker olarak çalışmalarına devam ediyor. Sergi, geniş bir perspektiften ve transdisipliner bir bakış açısıyla; tasarımcıların işledikleri konu, kullandıkları araç ve temsil ettikleri estetikle toplum hakkındaki görüşlerine değinirken aynı zamanda Türkiye’deki çağdaş tasarım sahnesine de derinlemesine bir bakış sunuyor.