Almanya’da ve Ruanda’daki anıtlar, mekanlar ve müzeler üzerinden hafızalaştırma ve geçmişle yüzleşme deneyimlerinin konuşulacağı panel, 10 Haziran Saat 17:00'da Hrant Dink Vakfı'nda yapılıyor.
Panel programı şöyle:
17:00-18:15
Parçalanan Tarih / Karşıt-Hafızanın Sanatı
Horst Hoheisel & Andreas Knitz
Moderatör: Nayat Karaköse (Hrant Dink Vakfı)
“Avrupa’nın öldürülen Yahudileri anısına Almanya’da inşa edilecek ulusal bir anıt için yapılan yüzlerce başvuru arasında, Horst Hoheisel’in tasarımı Almanya’daki anma sürecinin kalbine imkânsız bazı sorular yöneltti. Hoheisel, 1995’de düzenlenen anıt yarışmasına basit ve aynı zamanda kışkırtıcı bir karşıt-çözüm önerdi: Brandenburg Kapısı’nı patlatmak, taşını öğüterek toz haline getirmek ve kalıntılarını bir önceki alanına püskürterek, tüm anma alanını granit tabakalarla kaplamak. İmha edilen insanları imha edilen bir anıttan daha iyi ne hatırlatabilir?” ( James E. Young, Horst Hoheisel’s Counter-Memory of the Holocaust: The End of the Monument)
Polonya, Poznan’da doğan ve Almanya’nın Kassel şehrinde yaşayan Horst Hoheisel ve mimar Andreas Knitz TEAM Hoheisel & Knitz olarak, Almanya, Avusturya, ABD ve Latin Amerika’da toplumsal travmalara neden olan olaylara ve diktatörlük rejimlerinin sonuçlarıyla yüzleşmeye çağrı yapan ve uluslararası alanda kaşıt-anıt olarak bilinen anıtlar tasarladılar. Bu panelde karşıt anıt kavramını da açarak yürüttükleri hafızalaştırma çalışmalarını anlatacaklar.
18:15-18:30
Kahve arası
18:30-19:30
Tarihi Anma Mekânlarını Korumak ve Bellek Mekânlarının Barış Eğitimi Üzerindeki Rolü
Honore Gatera (Kigali Soykırım Anma Merkezi)
Moderatör: Murat Çelikkan (Hafıza Merkezi)
1994 yılında Ruanda’da yarım milyondan fazla hayata mal olan bir soykırım yaşandı. Kigali Soykırım Anma Merkezi bir hatırlama mekânı olduğu kadar, soykırımın sebepleri ve sonuçları hakkında farkındalık yaratan bir öğrenme mecrası. Tutsiler’e uygulanan soykırıma dair hafızayı korumak amacıyla yürütülen birçok projeye katkıda bulunan ve Kigali Soykırım Anma Merkezi’nin yöneticiliğini yapan Honore Gatera, hafıza mekânlarının korunmasının, özellikle eğitim alanında, bugün ve gelecek açısından taşıdığı önem üzerine konuşacak.