Hayatın İçinde Mimarlık: Psikoloji

Urbanista Dergisi'nin Kasım 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında ayda bir kez şeklinde düzenlenecek "Hayatın İçinde Mimarlık" konuşmalarının ilki, "Psikoloji" temasıyla 18 Kasım saat 19:00'da Akbank Sanat'ta yapılacak.

Urbanista Dergisi, Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde yeni bir seminer dizisine başlıyor: Hayatın İçinde Mimarlık. Seminer dizisi Kasım 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında ayda bir düzenlenecek.

Kasım ayı programı’na (18 Kasım-Psikoloji) dair:

Mekanın psikolojisinden bahsetmek mümkün mü? Mimari mekanın halet-i ruhiyemize etkileri nelerdir? Kent adamı delirtir mi, mutlu mutsuz eder mi? Kent planlamasının kentlilerin psikolojisinde ne derece etkisi olur? Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde mimari tercihler, geçmişten bugüne, nasıl şekillendi? Mimari yapının sağaltım ortamına bu anlamda nasıl destekleri var? Psikoterapistin muayenehanesinde ne tür mimari tercihler yapılır. Psikoterapiyle psikanalizin farklı oturma gruplarına ihtiyacı nedendir? Psikiyatrist Dr. Gülcan Özer’le mimarlığı konuşacağız.

Psikiyatrist Dr. Gülcan Özer: 1990 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1998 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden Psikiyatri uzmanlığını aldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda çalıştı, çeşitli klinik çalışmalara ve eğitimlere katıldı. Halen Terapi İstanbul adlı ruh sağlığı merkezinde hekimliğe devam etmektedir. “Herkes Kendi Hayatının Kahramanı” adlı kitabı 2016 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştır.

Seminer dizisine dair:

Mimarlık yaşamın o kadar içinde ki, sadece mimarlar ile mimarlığa dair konuştuğumuzda bu kapsamı anlamak mümkün olmuyor. Adını bildiğimiz ama tam olarak neye benzediğini göremediğimiz bir şeye dönüşüyor mimarlık kavramı. Karadelikleri nasıl görerek değil, diğer kozmik cisimlerle olan etkileşimleri sayesinde anlıyorsak, mimarlığı da hayatın içinden etkileşimde olduğu diğer alanlar üzerinden anlamaya çalışmak yoluna gidiyoruz bu seminer programında. Yani, mimar olmayanlarla mimarlığı konuşuyoruz.

Moderatörler:

Hasan Cenk Dereli, kişisel üretimde ve doktor ünvanı ile akademik hayatta kentsel politika ve proaktif tasarım fikirleri üzerine çalışan bir mimardır. Kendi kişisel yaratıcı üretimleri altı yıldır Açık Radyo’da devam eden Açık Mimarlık adlı radyo programının yapımcılığından, müziğe, tasarım araştırmalarından etkinlik organizasyonlarına kadar yayılan bir pratiği tanımlar. NOBON adındaki kendi tasarım markasının kurucusu ve yöneticisi ve Herkes İçin Mimarlık adındaki kar amacı gütmeyen derneğin proje koordinatörlerinden biridir.

Tuba Parlak, “şehrini sev” sloganıyla 2014 yılında aylık dergi olarak yola çıkan, 2016 yılı başından itibaren de dijital ortamda sürdürülebilir kent hayatına dair yayın yapan Urbanista.com.tr portalının kurucu ortaklarından ve genel yayın yönetmenidir. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olup, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar yüksek lisansı yapmıştır. Doğan Medya bünyesinde kültür sanat gazeteciliği hayatına başlamış, Türkiye’nin ilk ve tek sanat gazetesi Istanbul Art News’ün kurucu genel yayın yönetmenliğini üstlenmiştir.

Önümüzdeki ayların program başlıkları:

Aralık: Hayatın içinde Mimarlık: Kafe/Kahvehaneler
Toplumsal hayatı biçimlendiren olayların mekanı kafeler ve kahvehaneler… Osmanlı imparatorluğunda, isyanların mekanı; Paris kafeleri entellektüelizmin mabedleri; bugün kahve kültürü ve kafeler yine yükselişte. Moda ve Karaköy kafeleri açıldıkları yerlerin yaşantılarını değiştiriyorlar. Bunun yapılara, mahalleye ve yaşama etkisi nasıl?

Ocak: Hayatın içinde Mimarlık: Bilimkurgu
Bilimkurgu üzerine düşünen, dokümantasyon yapan ve araştıran isimlerle işbirliği ile kurgu bilimin hayalindeki binalar, yaşamlar geçmişte nasılmış ve ne kadarı bugüne yansımış diye bakacağız. Osmanlı dönemine dair bilim kurgu yazını ile günümüz Türkiye’sindeki mimariyi kıyaslayacağız.

Şubat: Hayatın içinde Mimarlık: Sosyal Medya
Sosyal medya paylaşımları içinde mimari ve kentsel mekan paylaşımları nasıl bir yer tutuyor? Peki, bu kullanıcılar hakkında ne söylüyor? Bir Instagram gönderisi bir mekanı yeniden yaratır mı? Sosyal medyacılarla ve marketingcileriyle mimariyi konuşacağız.

Mart: Hayatın içinde Mimarlık: Arkeoloji
Mimarlığın ortaya çıktığı çünkü insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik dönemde yapılan o ilk mimari tercihler neden yapıldı? Yapı malzemelerinden kap kacağa kadar günümüz kullanımlarını halen belirlemeye devam eden o ilk mimari temellerin arkasında hangi pratik gerekçeler yatıyordu? Tüm bunların cevabı için Türkiye’den kazı bölgelerine sanal bir yolculuk yapacağız.

Nisan: Hayatın içinde Mimarlık: Yeşilçam Sineması
Mimarlık belleğimiz Yeşilçam filmlerinde, karakterlerin ne dediklerinde, nerede dediklerinde ve arka planda ne gördüğünde kayıt altında… Sadece kentlerin tarihi yok o filmlerde; büyüyen kentler, yeni mimarlıklara dair izler ve değişen kentte barınma halleri ile tüm bunların doğurduğu sorunlar da orada. O halde mimarlık tarihimizi Yeşilçam sineması üzerinden nasıl okuruz?

Mayıs: Hayatın içinde Mimarlık: Müzik
Mekan, dinleyeceğimiz müziği nasıl belirler? Binalar, sokaklar, meydanlar bir konser alanı olarak kullanılır mı? Uygun mimari alan olmadan müthiş bir konser mümkün müdür? Mekansal koşullar müzisyeni nasıl sınırlar? Konser organizatörleri mekansal sınırlarla nasıl mücadele ediyor?

Haziran: Hayatın içinde Mimarlık: Gastronomi
İstanbul’da pazar yerleri, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Çiçek Pasajı… İspanya’da Mercado’lar, tapas barlar…. Sokakta yeme alışkanlıklarının çevresinde inşa edilen mimarlık nasıldır?

Konuşmalar oturumlardan sonra, Urbanista’nın youtube kanalından yayınlanacak. Programlarla ilgili gelişmeleri, gün saat ve tarih gibi bilgileri, Akbank Sanat’ın websitesi üzerinden de takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın