Tarih Vakfı'nın İstanbul Seminerleri kapsamında düzenlediği İstanbul Mektebi seminer dizisi 31 Ocak 2015 tarihinde Saltanatın Kenti ile başlıyor.
İstanbul Mektebi, İstanbul’a “iktidar-din-ticaret” penceresinden bakan ve bu üç gücün mekansal ve toplumsal temsiliyetlerinin izini Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri boyunca sürmeyi amaçlayan bir seminer dizisi. Cumartesi bütün gün sürecek seminerler, Pazar günü seminer konusu bölgelere yapılacak gezilerle pekiştiriliyor.
İstanbul Mektebi’nin ilk programı Saltanatın Kenti, İstanbul’un fetihten başlayarak, başkentin Ankara’ya taşınmasına kadar geçen yaklaşık 500 yılını kapsıyor. Klasik Osmanlı dönemine “saray-cami-vakıf-han”, Geç Osmanlı dönemine, ise “saray/kasır-okul- pasaj-gar” eksenlerinden bakan Saltanatın Kenti seminerinin bir bölümü de türbeler, tekkeler ve mezarlıklara odaklanıyor.
Prof.Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Edhem Eldem ve Prof.Dr. Namık Sinan Turan tarafından Tarih Vakfı Eminönü binasında verilecek olan Saltanatın Kenti seminer programı şöyle:
Saltanatın Kenti seminerlerini İstanbul Mektebi’nin diğer programları takip edecek.
Mamur’dan Mağdur’a: Cumhuriyet İstanbulu’nun Kentsel Dönüşüm Tarihi adını taşıyan İstanbul Mektebi-2 Prof.Dr. Murat Güvenç tarafından, İmparatorların Kenti: Konstantinopolis başlığını taşıyan İstanbul Mektebi-3 ise Prof.Dr. Ayla Ödekan tarafından verilecek. Detayları ilerleyen günlerde ilan edilecek olan bu programları, İstanbul Mektebi’nin seçmeli seminerleri izleyecek. İstanbul’un Mimarları/Mimarların İstanbulu, İstanbul Tarihinde Siyasi Mücadele Mekanları, Beyazperde’de İstanbul’un Serencamı gibi tematik başlıklarla ilerleyecek olan seminerlerle İstanbul Mektebi Haziran 2015’te tamamlanmış olacak.
İstanbul Mektebi seminer programları her biri Tarih Dostları’na %10 indirimli. Mektep’in zorunlu 3 seminerine de katılmış olanlar, 3. seminerin kaydı sırasında toplam üzerinden %20 indirim elde edecekler.
Bilgi ve kayıt için: tarihvakfi@tarihvakfi.org.tr