İTÜ Gamification of Architectural Heritage Çalıştayı

Lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve akademisyenlerden oluşan Advanced Research on Form Laboratory (ArfLab) ekibinin düzenlediği "İTÜ Gamification of Architectural Heritage" etkinliği, 26-27 Temmuz 2024 tarihlerinde İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde yapılacak.

Mimari miras geçmişten günümüze kadar ulaşan ve belirli bir döneme, kültüre veya topluma ait olan beşeri yapıların, anıtların ve şehir dokularının bütününü kapsayan mimari miras, toplumun tarihi, estetik ve kültürel karakterlerini de yansıtmaktadır. Oyun ise kültürleri, toplulukları, çağları bir araya getiren ve ortak payda kurabilen bir zemin sağlamaktadır. Dijital teknolojilerin yaygınlaşması ile geçmişte hiç olmadığı kadar veri dijital ortamda muhafaza edilebilmekte, yeniden kullanılabilmekte, yeni simülasyon ve tahmin modelleri geliştirilebilmektedir. Dijital ortama aktarılan nesneler ile görsel, sözel, dokunsal, jeste dayalı ve diğer etkileşim biçimleri olanaklı hale gelmektedir. Mimarlık nesnesi ile çok boyutlu ve çok kipli etkileşim ise yeni araştırma alanlarının gelişimine yol açmaktadır. Özellikle ciddi oyunlar gibi yeni yaklaşımlar öğrenim, mesleki eğitim ya da sağlık sektörlerinde kendine yer edinmektedir. Atölye kapsamında, bu karakterlerin dijital oyun teknolojileri aracılığıyla harmanlanarak interaktif ve eğitici bir şekilde sunulması, böylece Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) gibi modern teknolojiler kullanılarak katılımcıların geçmişteki mimari yapıların ve kentlerin nasıl göründüğünü ve işlevsel özelliklerini deneyimlemeleri / keşfetmeleri amaçlanmaktadır.

Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi, Mimarlık Tasarım ve Şehircilik Fakültesi (FADU-UDELAR) son sınıf öğrencileri 80 yılı aşkın süredir, öğrenim müfredatının bir parçası olarak otuzdan fazla ülkede sekiz ay süren, öğrenci önderliğinde yapılan bir keşif yolculuğuna çıkmaktadır. Bu gezi 2015 yılından itibaren Plexo projesi olarak adlandırılmıştır. Bu kapsamda 2023 yılında 16-18 Haziran 2024 tarihleri arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde “Digitalization of Cultural Heritage” başlıklı bir seminer dizisi ve çalıştay gerçekleştirilmiştir. Plexo 2024 kapsamında İstanbul’a gelecek olan Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerine yönelik 26-27 Temmuz 2024 tarihlerinde “Gamification of Architectural Heritage” başlıklı etkinlik düzenlenecek olup, ilgilenen herkesin katılımına açıktır.

Etkinlik kapsamında dijital oyun tasarımı ve oyun geliştirilmesinde mimari mirasın kullanımına yönelik kavram ve kuramlar tartışmaya açılacak, güncel araç ve teknikler tanıtılacak ve iki uygulamalı çalıştay gerçekleştirilecektir. Doktorasını İTÜ Bilişim Anabilim Dalı, Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nda tamamlayan, İTÜ Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Emirhan Coşkun (Haliç Üni.) Mimari Mirastan Oyuna: Yöntem ve Kavramlar sunuşunu, Öğr Gör. Süheyla Müge Halıcı’nın “Açık Hava Müzeleri İçin Artırılmış Gerçeklik” başlıklı sunuşu takip edecektir. Bengisu Selçuk ise, farklı dönemlere ait mimarlık mirasının oyunlarda seviye tasarımına yönelik endüstri deneyimlerini “Unreal Oyun Motoru ile 3B Seviye Sanatı” başlıklı sunuşu ile aktaracaktır. Seminerlerin ardından etkinliğin ilk günü Onur Karaduman (Virtual Projects) ile ikinci günü Burak Akşahin ve Ayça Metin tarafından atölye çalışmaları yürütülecektir.

Etkinlik kapsamında Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi, Mimarlık Tasarım ve Şehircilik Fakültesi’nden (FADU-UDELAR) misafir olarak gelen Fernando Garcia Amen (PhD) daha önce 2014 ve 2023 yıllarında SIGraDi konferansına başkanlık yapmıştır ve İTÜ Mimarlık Fakültesi JCoDe Hesaplamalı Tasarım Dergisi danışma ve bilim kurulu üyesidir.

Gamification of Architectural Heritage Çalıştayı Programı

Etiketler

Bir yanıt yazın