Karakutu'nun Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında düzenlediği Adalet Arayışı Seminerleri'nin üçüncüsü, 31 Ekim 2017 Salı günü saat 18:30'da, Karakutu'nun yerinde yapılacak.
Seminerde, Banu Pekol küratörü olduğu “70TK Tatavla’dan Kurtuluş’a: Bir Semtin Dönüşümü” sergisini, Hüseyin Irmak Aras Yayıncılık’tan çıkan “Tatavla’dan Kurtuluş’a” kitabını anlatacak.
Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri nedir?
Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında, Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde geçmişle yüzleşme ve adalet arayışı hareketlerine dair aktivist ve araştırmacı deneyimlerinin paylaşıldığı seminer dizisini kapsıyor.
Karakutu Adalet Arayışı Seminerleri, Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında gerçekleştiriliyor ve Açık Toplum Vakfı tarafından destekleniyor.
Hafıza Yolculuğu nedir?
Program, gençlerin cinsiyete dayalı, etnik, dini ya da politik nedenlerle tarihsel olarak dışlanmış gruplara yapılan haksızlıkları keşfetmesini ve sorgulamasını hedefliyor.
Hafıza Yolculuğu Programı;
1- Genç gönüllülerin kapasite gelişimi,
2- Hafıza mekânlarının keşfi,
3- Hafıza Yürüyüşü
adımlarından oluşuyor.
Banu Pekol Kimdir?
Cornell Üniversitesi’nde Bilişsel Bilim üzerine lisans eğitimine başladıktan sonra Courtauld Institute of Art – Londra’da Geç Ortaçağ Batı mimarlığı üzerine ihtisas yaparak mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Bölümünden “İstanbul’da Yeni İşlevlerle Kullanılan Tarihi Yapılarda Üslup Sorunsalı” başlıklı tezi ile 2010 yılında doktora derecesini aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Hollanda Araştırma Enstitüsü’nde misafir öğretim görevlisi olarak lisans ve yüksek lisans dersleri vermiştir. Kültürel Mirası Koruma Merkezi’nin kuruluşunda koordinatör olarak görev almış, halen aynı kurumun Yönetim Kurulu’nda genel sekreter olarak, azınlık yapılarının mimari restorasyon projelerine danışmanlık yapmaktadır.
Hüseyin Irmak kimdir?
1961–62 kışında, annesinin deyimiyle “kar yağarken,” Sivas, Zara’da doğdu. Dört yaşında ailesiyle birlikte İstanbul, Kurtuluş’a geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden, sonra da İktisadi-Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Aynı okulda halkla ilişkiler dalında yüksek lisans yaptı. 1987’de Güneş, 1989-1991’de Tercüman gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. 1991 sonbaharından bu yana Kâğıthane Belediyesi’nin basın danışmanlığını yürütüyor. Çocuk yaşta gelip yerleştiği Kurtuluş semti hakkında yazdığı kitabı Yaşadığım Kurtuluş adlı kitap Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı.