Marmara Mimarlık Günleri, 28 Mart saat 20:00'da Baharak Tabibi'yi konuk ediyor. Tabibi'nin konuşmasının başlığı "Kültürel Çeşitlilik ve Kimlik Sorunsalı Üzerinde Yeldeğirmeni Mahallesi" ismini taşıyor.
İstanbul’daki değişimin farklı senaryoları bulunmaktadır. Kent dinamik ve canlı bir organizma gibi hareket eder. İstanbul’un dokusunda zamanın geçmesiyle veya çeşitli nedenlerle oluşan bozulmalar ve yıpranmalar olduğu gibi kendi kendini yenileyen ilginç içsel bir dinamizmi de vardır. Bilindiği gibi eskiyen ve güvenilirliğini yitirmiş yapılar ve bölgelerde yapılan renovasyon, rekonstrüksiyon, restorasyon, soylulaştırma gibi uygulamalar da değişimi ve dönüşümü beraberinde getirebilir. Kimi zaman da spontane bir şekilde halkın kendi inisiyatifi ile kent bölgeleri dönüştürülür, farklı işlev ve görüntüler kazanır.
Baharak Tabibi’nin “Kültürel Bir Assamblage Olarak Yeldeğirmeni Mahallesi ve Yer Sorunsalı Üzerinden Kısa Bir Değerlendirme” isimli kitap bölümü, kentsel kurgusunun Avrupa etkisiyle oluştuğunu söylediği ve Batılı kimliğiyle ayır edici özellikleri olan bölgenin yeni süreçlerle değişen yüzünü ve ruhunu anlatmaktadır. Kentsel dönüşüme uğrayan bölgede neredeyse ortak kullanıma açık mekân kalmadığından söz eden Tabibi tarihsel doku ve kozmopolit yapının sağır duvarları resim tuvaline dönüştürdüğünü ve sanatın mekân ve insanı bir arada tutan neredeyse tek araç olduğunu belirtmektedir. Bölge katmanlı mimari ve sosyal dokusuyla kendince katmanlı mekân çözümlemelerine veya çözülmelere gitmiştir. Mekânın da mekânın kullanıcısı kadar geçici olduğunun kabulü ile söylediği ve genel dokunun içinde diğerlerinden ayrılan bir doku parçası gibi multipotent (çok fonksiyonlu) bir yerleşime evrilen alternatif mahalle örneği Yeldeğirmeni!..