Mekan Deneyimleri, 22 Şubat - 23 Mayıs 2012 tarihleri arasında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde gerçekleşiyor.
Mimarlık ve mekan ayrılmaz ikili. Mekandan bağımsız neredeyse hiçbir disiplin yok. Mekanın ise binbir türlü yorumu var. ‘Mekan değerlendirme kıstasları’ şeklinde katı bir listeden bahsedebilmek neredeyse imkansız. Mekanı tanımlamaktan çok deneyimleyenin yorumu kıymete değer.
Mekan malum olduğu üzere pek çok disiplini kapsıyor. Amaç katılımcıları hem bu disiplinlerin bazılarından haberdar etmek, hem de kitap ve dergilerde görülen tartışılmaz ikon mimar-yapı paradigmasına eleştirel farkındalık sağlamak. seminerler anlatıcıların bilgi ve yorumları dahilinde bu farkındalığa bir kapı aralamak sadedinde görselliği bol olan bir musahabe niteliğinde olacak. Seminerlere, olabildiğince farklı alandan çok sayıda görsel eşlik edecek. Bu görsellerle, bir taraftan, görsel hafızamızın zenginleşmesi, diğer taraftan yorum kabiliyetimizin güçlenmesi amaçlanmakta.
Seminerlerin ana bölümlerinde, sinema, video, resim, fotoğraf, çizgi film gibi sanat uğraşıları konu edilecek. Mekanı farklı pencerelerden yorumlama denemelerine girişilecek. Farklı görsellik kültürleri mekan üzerinden tartışılacak. Ara bölümlerde ise çeşitli coğrafyalardan mekan deneyimleri deneyimleyenin üslubuyla aktarılacak.
Mekan ve Deneyim Nedir?
Bülent Tanju
Mekan ve deneyim mimarların ve mimarlığın vazgeçemediği iki kavram. Sözgelimi mimarlığın ‘mekan üretimi’ ya da ‘donmuş müzik’ olduğu, içinde yaşadığımız ‘imajlar’ çağında mekanların deneyimlenemediği benzeri yargılar mimarların üzerinde çok da düşünmeden sahiplendikleri kalıp yargılar. Sunum, hem bu kalıp yargıların eleştirisine hem de söz konusu iki kavramın bir anlamda yeniden-temellük edilmesine giriş niteliğinde.
Gerçek Bir Metropolü Okumak: New York
Uğur Tanyeli
Kentin mimari ve toplumsal çoğulluğu üzerine gözlemler dile getirilecek.
Dadaab Mülteci Kampı, Kenya
Ömer Faruk Gönenç
Dünya’nın en fazla mülteci kampı bulunduran kıtası: Afrika. Yüzbinlerin üzerindeki kişi sayısı ile her geçen gün nüfusu artmakta. Çad, Etiyopya, Nijer, Somali gibi farklı yerlerden bir takım sebeplere bağlı olarak Kenya’ya gelen mülteciler buraya sığınmış durumda. Ne yazık ki yerleştikleri kamplarda barınma yerleri dünyanın diğer bölgelerindeki insanlar tarafından sadece ‘acınası’ bir halde. Henüz mimari yapısı ve çevresi mimarların dikkatini çekmemiş durumda. Oysa mimarlığın sadece ‘tuzu kuruların’ kaprisi olmadığını, yaşamını asgari koşullarda sürdüren mülteciler içinse ‘protez’ olarak nitelenebilecek kadar önem kazandığını kamplarda görmek mümkün.
SinemaMekan; Bir Zamanlar Anadolu’da Mekan Yaratmak
Salih Pulcu
Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu’da” filminde otomobil farlarıyla kurduğu görsel mekan ile filmin içerisinde kurduğu insanlık durumu tartışılacak.
Otel Beyrut
Zehra Tonbul
Net bir coğrafi harita var, üzerinde düşmanın ne isminin ne de temsilinin olduğu…
Cizre Deneyimi
Evrim Düzenli
Bir zamanlar medeniyetler için bir karşılaşma noktası olan Cizre şehri, günümüzde “kontrolsüz” bir biçimde büyüyen, mimari “istilalar” döneminin izlerini taşımakta. “Cizre Deneyimi”, geçmişte şehri Anadolu’daki diğerlerinden ayıran söylem ve mekân geleneği ve, bugün, modernleşme deneyimine bağlı ortaya çıkan görünümler üzerinden sürdürülecek.
VideoResimMekan; Sanatta Eriyen Sınırlar
Salih Pulcu
Chardin 18 yy.lın ölü doğa ustası bir ressam. Sam Taylor-Wood günümüz video sanatçısı. Chardin ve onun resimlerinden hareketle Taylor-Wood’un yaptığı video işleri ile sanatın nasıl bir yorum kazandığı tartışılacak.
U6, Viyana
Vedia Derda Gündüz
Otto Wagner Viyana Kent Kemerleri’nin kentli kullanımına sunulmasındaki görüşünü; “Kemerler üzerinden akan bir yol ‘Estetiğin’ ve ‘Sanatın’ kente ilan edilmesidir” şeklinde dillendirmiştir. Bugün U6 (U-Bahn 6) benzerliklerin ve farklılıkların üzerinde kenetlendiği, kentte yaşamanın kente aidiyetin bir simgesi olarak görülmektedir. U6 güzergahı üzerinden izlenecek olan rotada, güzergahın bize getirdikleri, hissettirdikleri ve anlamlandırdıkları tartışılacak.
İspanya Deneyimi
Alidost Ertuğrul
İspanya’ya farklı zamanlarda yapılmış iki seyahatin deneyimlerinden bahsedilecek. Geleneksel mimari, modern mimari ve kentsel mekanlar yaşanan deneyimler üzerinden anlatılacak. Akdeniz kıyısında kurulan Barcelona kenti, Gaudi, Miro, Barcolona Pavyonu, Endülüs Devletine ait Elhamra Sarayı ve İspanya’nın başkenti Madrid ‘de seçilen yapı ve kentsel doku deneyimleri katılımcılarla paylaşılacak.
Fotoğraf Mekan; Bu Fotoğraflar Ne Anlatıyor? İmdat, Mimarlık Fotoğrafçısı!
Salih Pulcu
Fotoğrafa dair bir takım meseleler gündeme gelecek. Tuba Deniz’in üç fotoğrafı çerçevesinde fotoğrafların okunması tartışılacak. Diğer taraftan, ikonik mimarlık, kamuoyuna kendisini ‘mimarlık fotoğrafçıları’ ile tanıtıyor. Dünyadan ve Türkiye’den örneklerle dergilerde kendini gösteren binalarla, çıplak gözle gördüklerimiz arasındaki farka odaklanılacak.
Halep
A. Asım Divleli
Bütün zamanların Ortadoğu’dan geçen ticaret yolları ağında, kendisini her zaman merkeze yakın bir yerde konumlandıran Halep şehrinin, bütün kılcallarına işlemiş insani eylemlerinin mekana yaslanmışlığı dile getirilecek.
Atlanta: Bir ‘Yerleş(eme)me’ Deneyimi
Ezgi Tuncer Gürkaş
ABD Atlanta’da, 4 aylık doktora araştırması süresince yaşanan yerleş(eme)me deneyimi, kent görüntüleri ve kente dair yorumlar üzerinden anlatılacaktır. Kentle kurulamayan bedensel ilişki, kente yerleşme çabaları, yeni alışkanlıklar ve gündelik rutinin beraberinden Gatech kampusu, High Museum, Downtown Atlanta, Coca-cola Museum gibi belirli yerler de konu edilecektir. Bu anlatı, bir amerikan kentinin ilk defa algılanışı, oraya yerleşme direnci ve kentin imkanları temaları etrafında örülecek.
ÇizgiFilmReklamMekan; Gehry Simson’larda Ne Arıyor?
Salih Pulcu
Gehry mimarisi kapitalist modernitenin kendini ifşa etmek amacıyla oluşturduğu ikonik mimarinin en önde gelen figürü. Bu seminerde, kasabalarını dünyaya tanıtmak için Gehry’ye bir konser salonu sipariş eden Springfield’lilerin bu binadan çektiklerini anlatan çizgi filmden haraketle, ikonik binaların gerçekte ne işe yaradıkları tartışılacak.
Açık Hava Mimarlık Müzesi, Berlin
Tayfun Gürkaş
1990’da duvar ortadan kalktığında bir şehirse olandan Berlin’de iki tane oldu. Bir şehirde görmek için kilometrelerce yol yürümeniz gereken mimarlıkları görmek için Berlin’de sokağa çıkmanız yeterli, onlar zaten size geliyor. Bu sunumda Berlin kullanıcılarının kentsel mekanla ilişkisi konu edilecek.