Panel, 18 Aralık 2012 tarihinde saat 18:30'da SALT Galata'da yapılıyor.
SALT, Modernin İcrası: ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ, 1946-1977 sergisi kapsamında ödüllü yazar ve mimarlık tarihçisi Michael Forsyth’ı ağırlıyor. Forsyth, Avrupa’daki opera binalarını ele alacağı konuşmasında, opera izleyiciliğinin sosyal, müzikal ve akustik ilişkilerine yeni bir yorum getirecek.
Uluslararası tanınırlığa sahip fotoğrafçı Ahmet Ertuğ’un fotoğraflarıyla desteklenecek konuşmada, Forsyth operanın hikâyesini çeşitli açılardan inceleyecek. Oditoryumların biçimleri, boyutları ve malzemeleri ile izleyici-icracı ilişkisini ve deniz savaşlarının sahnelendiği erken dönem opera gösterilerinden Mozart’a, Verdi’ye ve Richard Wagner’in operasal fantazyalarına referansla 16. yüzyıldan günümüze müzikal gereklilikleri ortaya koyacak.
Konuşma, müzik ve opera tarihinden ilgi çekici hikâyelerle mimari ve akustik kuramı birleştirecek. Palladio’nun etkileyici Teatro Olimpico’su, Milano’nun La Scala’sı ve Garnier’nin Paris Opéra’sı ile Marie Antoinette’in saray tiyatrosu ve Verdi’nin Un ballo in maschera adlı eserinin fırtınalı hikâyesine esin veren Drottningholm’daki (İsviçre) tiyatro gibi 18. yüzyıldan kalma önemli yapılar örneklendirilecek. Forsyth son olarak Lyons, Valencia ve Oslo’daki muazzam 21. yüzyıl opera binalarını değerlendirecek.
Konuşma dili İngilizce’dir. Katılım ücretsizdir.
Michael Forsyth kimdir?
Mimarlık eğitimini University of Liverpool’da alan Michael Forsyth, hâlen University of Bath’ta Conservation of Historic Buildings [Tarihi Yapıların Korunması] lisansüstü programının direktörlüğünü yürütüyor. Forsyth’ın Buildings of Music: The Architect, the Musician, and the Listener from the Seventeenth Century to the Present Day (MIT Press ve Cambridge, 1985) adlı ödüllü kitabı çeşitli Avrupa dillerine ve Japoncaya çevrildi. Yakın dönemde, Ahmet Ertuğ’un iş birliğiyle hazırladığı Palaces of Music: Opera Houses of Europe ve Domes: A Journey through European Architectural History (Ertuğ & Kocabıyık, 2010 ve 2011) adlı kitapları yayımlandı. Forsyth ayrıca, Avrupa ve Kuzey Amerika’da pek çok konferans verdi.