Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri

"Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri" sergisi, 9 Nisan – 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul'daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde izlenebilir.

Mimar Sinan, ölümünün 427. yılında Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında düzenlenen “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisiyle anılıyor.

Sergide, usta mimarın tüm eserleri, çizimler ve maketler gibi klasik tekniklerin yanı sıra, kullanıcı etkileşimini de ön planda tutan aplikasyonlar streoskopik sistemler, “augmented reality” olarak nitelendirilen “arttırılmış gerçeklik”, video mapping ve 3D animasyon teknolojileri kullanılıyor.

Sergi tasarımı Tamirhane Mimarlık tarafından yapılan “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri”, Sinan’ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasına zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, dünyaya geldiği Kayseri’nin Ağırnas köyünden başlayarak tüm hayatını, Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki takım çalışmasını, eserlerinin yapım aşamalarını ve gerçekleşmeyen projelerini ele alıyor.

Sergideki en etkileyici görsel sunumlardan biri de Tophane-i Amire binasının tek kubbeli bölümünde gerçekleştirilecek olan video mapping uygulaması olacak. Sinan’ın başyapıtları video mapping yöntemiyle ve müzik eşliğinde Tophane-i Amire’deki mevcut kubbede anımsatılacak.

Sergiyle paralel olarak düzenlenecek olan konferanslar, konserler, turlar, firma lansmanları ise organizasyonun diğer önemli ayakları olarak sergiyi destekleyecek ve “İstanbul’da Sinan zamanı”nın en etkili şekilde yaşatılmasını sağlayacak.

Mimar Prof.Dr. Bülent Özer, Tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar, Mimar Prof.Dr. Demet Binan, Mimar Prof.Dr. Doğan Kuban, Müzebilim Uzmanı Prof.Dr. Fethiye Erbay, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Gülru Necipoğlu, Tarihçi Prof.Dr. Haluk Dursun, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Jale Nejdet Erzen, Mimar Prof.Dr. Reha Günay, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Selçuk Mülayim, Geleneksel Türk El Sanatları Uzmanı Prof Dr. Sitare Bakır Turan, Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Semra Germaner, Mimar Prof.Dr. Suphi Saatçi, Mimar Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Sanat Tarihçisi Doç.Dr. Nurcan Yazıcı, Mimar Cengiz Bektaş, Kitap Tasarımcısı Ersu Pekin ile Arkeolog ve Kültür Tarihçisi Nezih Başgelen’in yer aldığı danışma kurulunun desteği ile projelendirilen “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” sergisinin Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nden sonra, 2015 ve 2016 yılları boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra, uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor. Sergi yurt içi ve yurt dışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne bağışlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın