İlki 2015 yılında düzenlenen Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu’nun dördüncüsü Özyeğin Üniversitesi 15. yıl etkinlikleri kapsamında "Mimari Tasarım Eğitiminin Geleceği: deneyim, performans ve spekülasyon" tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde yapılacak.
İlki 2015 yılında gerçekleştirilen Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu’nun dördüncüsü Özyeğin Üniversitesi 15. yıl etkinlikleri kapsamında “Mimari Tasarım Eğitiminin Geleceği: deneyim, performans ve spekülasyon” tematik açılımında 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşecek.
Bilim ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler, ekonomik ve ekolojik imkan(sızlık)lar, krizler ve kırılganlıklar değişen dünyanın dönüşen disiplinlerini doğurmaktadır. Mimari Tasarım Araştırmaları Sempozyumu araştırmacıları, bu çoklu dönüşüm ağı içinde mimari tasarım eğitiminin geleceğini tartışmaya davet ediyor. Mimarlık eğitimi ve mimari tasarım eğitimi bu dönüşümü göğüsleyebilecek mi? Yeni neslin, teknoloji odaklı beklentilerini karşılayabilecek donanıma sahip miyiz?
Sanal gerçeklik, yapay zeka, nörobilim konuları mimari tasarım eğitimini nasıl etkileyecek? Konvansiyonel yöntemler geçerliliğini hala koruyor mu? Yenilikçi, çeşitliliği kucaklayan, katılımcı bir eğitim ortamı aynı zamanda karmaşıklıklar, çelişkiler ve tehditler de barındırır mı? Sonsuz olasılıklar ortamı olarak mimari tasarım stüdyolarını örneğin medya nasıl etkiliyor? Mimari tasarım eğitiminin geleceğinde neler var? Araştırma için geçmişi mercek altına almak mı, deney(im)sel imkanlar-alternatif güzergahlar yaratmak için geleceği aramak mı? Dinamik, duyarlı, uyarlanabilir mimari tasarım eğitimi için bütünsel düşünmek mi, parçalarına ayırmak mı?
Geleceğin yaşam mekanlarını kuracak meslek insanlarının eğitilmesi, karşılarına çıkacak görünen/görünmeyen durumlarla baş edebilmeleri için gerekli bilgi birikimini ve bu bilgi birikimini akılcı kullanabilme becerisini elde etmeleri için mimari tasarım eğitimi nasıl evrilecek? MİTA IV değişimin kaçınılmaz olduğu görüşünden hareketle değişimin önemine dikkat çekiyor ve araştırmacıları mimari tasarım eğitiminin değişimi üzerine düşünmeye davet ediyor ve soruyor: hangi soruları sormalı, hangi kavramlar ile düşünmeliyiz?
“Geçmiş-bugün ve gelecek sürekliliğinde deneyim-performans ve spekülasyon ortamı olarak mimari tasarım eğitiminin geleceğini nasıl şekillendireceğiz?”
Sempozyumun alt temaları ve tartışılabilecek konular -bunlarla sınırlı olmamakla birlikte- sistem, müzakere, taktik, alternatif, paradoks başlıkları altında sıralanmıştır.
Etkinlik web sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.
Etkinlik instagram hesabını ziyaret etmek için tıklayınız.