Mimarlar için Felsefe (19. ve 20. Yüzyıllar) Söyleşisi

Felsefe, kültür ve sanat alanlarında mesleki ve akademik çalışmaları olan Dr. Nesibe Sena Arslan'ın “Mimarlar için Felsefe” konuşma serisi 21 Kasım, 5 Aralık 19 Aralık ve 2 Ocak tarihlerinde 12:30-13:30 saatleri arasında GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok Turuncu Amfi’de düzenlenecek.

Konuşma serisi, 1800’lerden 2000’lere uzanan bir izlekte Londra, Paris, ve New York özelinde Avrupa ve Amerika’da ortaya çıkan mimari gelişme ve şehirleşme biçimlerini Batı düşünce tarihiyle birlikte okumayı hedefliyor. Her oturum, 19. ve 20. yüzyıllarda ortaya çıkan mimari yaklaşımlar ve şehir tipolojilerini belli bir düşünür ekseninde ele alacak. Felsefe ve mimarlık tarihini eşzamanlı değerlendirmek, insana ve nasıl yaşaması gerektiği sorusuna verilen cevapların izini sürmeyi ifade ediyor. Bu izlek, aynı soruyu bugün ele alırken insanın hâl ve ihtiyaçlarını daha isabetli teşhis ve tespit etmeye yardımcı olmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, felsefenin “eleştirellik” ve “doğru soruları sorma” pratiklerini pekiştirmeyi hedefliyor.

Etkinlik Takvimi:

21 Kasım 2023

Felsefe, kültür ve sanat alanlarında mesleki ve akademik çalışmaları olan Dr. Nesibe Sena Arslan, “Mimarlar için Felsefe” konuşma serisinin ilk oturumu “Aydınlanma Sonrası, Modernizm’e Doğru – Kant ve Mimari” 21 Kasım 2023 Salı günü 12:30-13:30 saatleri arasında GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok Turuncu Amfi’ de gerçekleştirecektir.

İlk oturumda 19. yüzyılda yaşanan bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeleri Kant’ın aydınlanmacı felsefesi ekseninde incelenecek, dönemin mimarisi ve şehirciliğine etkileri tartışılıyor olacak.

5 Aralık 2023

Felsefe, kültür ve sanat alanlarında mesleki ve akademik çalışmaları olan Dr. Nesibe Sena Arslan, “Mimarlar için Felsefe” konuşma serisinin ikinci oturumu “Modernizm 1 – Heidegger ve Mimari” 5 Aralık Salı günü 12:30-13:30 saatleri arasında GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok Turuncu Amfi’ de gerçekleştirecektir.

İkinci oturumda Heidegger’in insan, varoluş, teknoloji ve sanat konularındaki tartışmaları üzerinden mimarlık ve şehircilik yaklaşımları tartışılıyor olacak.

19 Aralık 2023

Felsefe, kültür ve sanat alanlarında mesleki ve akademik çalışmaları olan Dr. Nesibe Sena Arslan, “Mimarlar için Felsefe” konuşma serisinin üçüncü oturumu “Modernizm 2 – Wittgenstein ve Mimari” 19 Aralık Salı günü 12:30-13:30 saatleri arasında GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok Turuncu Amfi’ de gerçekleştirecektir.

Üçüncü oturumda Wittgenstein’ın “dil oyunu” metaforunun “özneler arası alan” anlayışına etkileri üzerinden 20. yüzyıl mimarisi tartışılıyor olacak.

2 Ocak 2023

Felsefe, kültür ve sanat alanlarında mesleki ve akademik çalışmaları olan Dr. Nesibe Sena Arslan, “Mimarlar için Felsefe” konuşma serisinin “Postmodernizm – Yapısöküm ve Mimari” 2 Ocak Salı günü 12:30-13:30 saatleri arasında GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok Turuncu Amfi’de gerçekleştirecektir.

Son oturumda yapısökümcü yaklaşımlar özelinde postmodern eleştirileri mimari, şehircilik ve “büyük anlatılar”a etkileri üzerinden tartışılıyor olacak.

Kısa Özgeçmiş: 

Dr. Sena Arslan; 2014 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Felsefe Bölümü’nde 2016 senesinde yüksek lisans, 2022 senesinde doktora derecelerini tamamladı. Doktorasında zihin, beden ve ruh kavramlarının tarihsel gelişimini inceledi; Kartezyen özne ve felsefi şüphe arasındaki ilişkiyi araşƨrdı. Basılı ve görsel medyada, kültür ve sanat sahasında on yıla yakın çalışan Sena Arslan 2014’ten 2018’e matbu sinema dergisi Hayal Perdesi’nde yazarlık yaptı. Uluslararası televizyonda kültür sanat haber prodüktörlüğünden (TRT World, 2017 – 2022) çevirmenliğe (Tipografi Fikirler Kitabı, Ketebe Yay., Kasım 2023) farklı iş ve projelerde görev aldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın