Mimarlığın Diplomasisi: Mussolini İtalya’sının Perspektifinden Anıtkabir Proje Yarışması

Emre Yurdakul’un konuşmacı olarak yer alacağı “Mimarlığın Diplomasisi: Mussolini İtalya’sının Perspektifinden Anıtkabir Proje Yarışması” başlıklı konferans 21 Kasım Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında çevrimiçi olarak yapılacak.

1941 yılında Anıtkabir’in inşası için açılan mimari proje yarışmasına İtalyan mimarlar büyük ilgi göstermiştir. Bir yıl sonra sonuçlanan müsabakada, Arnaldo Foschini’nin projesi ödül alan üç tasarımdan biri olurken, İtalya’dan katılan diğer mimarlar Giovanni Muzio ile Gino Franzi-Giuseppe Vaccaro ikilisine ait tasarımlar ise satın alma ile mükafatlandırılmıştır. Dönemin İtalyan mimarlık ortamının en belirleyici figürlerinden biri olan Marcello Piacentini’nin teşvikiyle, yarışmanın sonuçları ayrıca İtalyan mimarlık dergilerinde ve günlük basında geniş yer bulmuştur. Bir diğer hareketlilik ise Mussolini rejiminin daha üst kademelerinde kapalı kapılar ardında gerçekleşmiştir. İtalyan Dışişleri Bakanlığı ile propaganda faaliyetlerinden sorumlu bakanlık olan Ministero della Cultura Popolare, müsabaka sürecini yakından takip etmiş ve Türkiye’deki diplomatik temsilcilikler aracılığıyla Foschini’nin ödül alan projesinin hayata geçirilmesi, inşasında İtalya’dan ihraç edilecek yapı malzemelerinin ve iş gücünün kullanılması ve diğer İtalyan projelerinin ödüllendirilmesi adına Türk makamlarına yönelik lobi çalışmaları yürütmüştür.

Konuşmada; İtalyan Dışişleri Bakanlığı Arşivi, İtalyan Devlet Arşivi ve Floransa Üniversitesi Marcello Piacentini Arşiv Fonu bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen bilgilerle, Anıtkabir Proje Yarışması’nın Mussolini İtalyası açısından siyasi, ekonomik, mimari ve kültürel önemi irdelenecek ve İtalyan makamlarının yarışma için gerçekleştirdikleri lobi ve propaganda faaliyetleri ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Ayrıca, Foschini’nin Anıtkabir projesine ait ön proje çizimleri, Piacentini’nin mimarlık anlayışını yansıttığı söylemlerinde Anıtkabir Yarışması’nın yeri ve savaş sonrası İtalyası’nın nihai proje üzerindeki katkıları da ele alınacaktır.

Kayıt için tıklayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın