Mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj tasarımı okullarındaki eğitimciler ve öğrenciler ile 1. sınıf mimarlık eğitiminin içeriğinin tartışılacağı 2. buluşma 26 Haziran Cuma günü Studio X'te. Özetlerin son teslim tarihi 12 Haziran!
Çağrı şöyle:
“Aralık 2014′ te farklı stüdyolardaki yöntem, içerik ve yürütülüşler üzerine sunumlarla gerçekleştirdiğimiz buluşmanın ardından alternatif, birlikte çalışma ve tartışma ortamları kuracağımız yeni bir buluşma çağrısı yapmak istiyoruz.
Amacımız, mimarlık okullarında yürütülmekte olan birinci sınıf stüdyolarının farklılıklarını ve çeşitliliklerini göz önünde bulundurarak stüdyoların gerek yürütülüşünde gerekse içeriğinde önemsenen konuları bu tartışma ortamına taşımak, açmak, çoğaltmak, yeniden düşünmek…
Mimarlık eğitiminde birinci sınıf stüdyosunun kendisine özgü problemleri ve her stüdyoda ortak çalışmalar ile üretilmiş çözümler olduğunu görüyoruz. Her stüdyo, hem belli yürütücülerin ortak çalışması hem de yürütücü ve öğrencilerin belli yer ve zamandaki etkileşimi ile özgün durumlar oluşturuyor. Bu buluşmada, “Mimarlık 1. sınıf stüdyosunun içeriği nedir?” sorusunun peşinde, bu özgün durumların yürütücü veya öğrencinin bireysel bakış açısından nasıl ele alındığını, her katılımcı hangi konuları ağırlıklı olarak dert edindiği ve tartışmaya açmayı istediğini merak ediyoruz. Bu yüzden, “Derdini getir!” diyoruz: derdini getir, paylaş, geliştir, kayda al, ve hatta henüz keşfetmediysen derdini bul.
Bu çağrıyla, stüdyo yürütücülerini ve öğrencileri 250 kelimelik bir özet yollamaya davet ediyoruz. Özette, birinci sınıf stüdyosunda kişisel olarak önemsediğiniz, sorunsallaştırdığınız, merak ettiğiniz bir konu üzerine tartışma öneriniz ve sorularınız beklenmektedir.
Buluşma, temalardan tartışma içeriğine kadar katılımcıların katkılarıyla şekillenecek açık, yatay, katılımcı ve üretmeyi hedefleyen, alışılageldik konuşmacı-izleyici formatının radikal biçimde dışına çıkmayı hedefleyen bir toplantı olarak tasarlanmaktadır. Herkesin konuşma inkanı bulacağı, birbirinden öğreneceği ve bu vesileyle kendi düşüncelerini keşfedeceği bir ortam oluşturulması hedeflenmektedir. Organizasyonda Gökçe Su Yoğurtçuoğlu (MODE Istanbul) bize destek vermektedir.
Tartışmaların verimli olarak yapılabilmesi için kontenjan 50 yürütücü+10 öğrenci ile sınırlıdır. Özetlerin en kısa zamanda (en geç 12 Haziran’ a kadar) gönderilmesi önem taşımaktadır.”