Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı, Mimarlıkta Çağdaş Tartışmalar dersi kapsamında düzenlenen seminer dizisinin 21. oturumunun konuğu "Antakya'nın Tarihine Yeniden Bakmak" başlıklı konuşmasıyla Tuğçe Tezer olacak. Sunum 24 Aralık 2019 saat 14:00'da yapılacak.
Tanıtım metni:
Yerleşmeleri oluşturan farklı bileşenlerin geçmişten günümüze gösterdiği süreklilik ve süreksizliklerden oluşan yerleşme tarihi çalışmaları, yerleşmelerin bugününün anlaşılması ve geleceğinin yönlendirilmesinde önemlidir. Yerleşme tarihi analizine ilişkin mevcut yöntemlerin (ölçek, zaman, disiplinlerarası bakış açısından) yetersiz kaldığı, yeni ve kapsamlı yöntemlere ihtiyaç olduğu düşüncesiyle başlanan seminere konu bu Doktora çalışmasında; kentsel morfoloji ve tarihsel coğrafya araştırmalarının analiz araçları ve kavramsal çerçeveleri açısından sunduğu yaklaşımların biraraya getirilmesiyle kurulan bir yerleşme tarihi analizi çerçevesi önerilmiştir. Yerleşme tarihi analizine yeterince dahil olmadığı düşünülen görsel verilerin de yazılı verilerle eşzamanlı olarak araştırma sürecine dahil edilmesi, yerleşme tarihi çalışmaları açısından önemli bir eksiğin kapatılmasına olanak sağlamaktadır. İncelenen eski harita, plan ve çizimler ile yazılı kaynaklar, Antakya’nın yerleşme tarihinin bu çerçevede farklı katmanlarını ele alacak biçimde araştırılmasının malzemesini oluşturmuştur. Çalışmada toplumsal, ekonomik, kültürel bileşenler ve değişimlerin mekândaki izlerinin, sürekliliğinin ve etkileşiminin anlaşılabilir bir çerçevesinin çizilmesi, buradan hareketle farklı nitelikteki yerleşmelere -koşulları ve kısıtlılıkları ifade etmek kaydıyla- uyarlanabilir bir yerleşme tarihi analizi çerçevesi oluşturulması, yerleşmeyi anlamaya olanak vermeyen ve yerleşmenin geleceğine dair öngörü geliştirmeye imkân sağlamayan durağan yapıdaki yerleşme tarihi analizi anlayışına dair bir eleştiri ve bu sorunu aşmak için alternatif bir çerçeve önerisine ulaşmak amaçlanmıştır. Sunumda, 19. yüzyıldan günümüze kadar olan dönem için Antakya kenti ölçeklerarası, dönemler arası ve disiplinlerarası bir bakış açısıyla incelenerek, tezin önerdiği yerleşme tarihi analizi çerçevesinin olanak ve kısıtlılıkları üzerinden tartışılacaktır.
Saadet Tuğçe Tezer, Gazi Üniversitesi’nde başladığı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Lisans eğitimini 2010 yılında “Haydarpaşa Gar ve Liman Alanı’nın dönüşümü” adlı teziyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bitirdi. YTÜ Kentsel Mekân Organizasyonu ve Tasarımı Yüksek Lisans eğitimini, öğrenci değişim programıyla bir yıl süreyle Viyana Teknik Üniversitesi’nde bulunmasının ardından “Floransa kent formunun köprüler etkisinde gelişimi” adlı teziyle 2013 yılında tamamladı. TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi ve özel sektörde çalıştıktan sonra 2014 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladığı Doktora eğitimini, 2019 yılı itibariyle MSGSÜ Şehircilik Doktora programında “Yerleşme Tarihi Çalışmaları İçin Bir Çerçeve: Antakya Örneği” başlıklı Doktora teziyle tamamladı. International Journal of Education in Architecture and Design (IJEAD) ve MSGSÜ Tasarım+Kuram hakemli dergilerinin editör kurulunda yer alan Tuğçe Tezer, akademik çalışmalarını yerleşme tarihi, kentsel morfoloji, tarihsel coğrafya, şehircilik ve Antakya üzerine yürütmektedir.