"Kadıköy Tarihsel Diyalektiği Üzerinden" Siberteknolojilerin gelişimi, diğer bilim ve sanatların olanaklarını değiştirdiği gibi mimarlık ortamının da olanaklarını değiştirmiştir. Özellikle sayısal ortamda, bilgisayar ve siber araçların (Arttırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Karma Gerçeklik) gelişimi ile mimarlık ortamı yeni bir boyut kazanmıştır. Başlarda sayısal ortam sadece araç olarak kullanılırken, günümüzde bu ortam artık bir deneyim arayüzü olarak dönüşüme uğramıştır. Sadece sayısal ortam mimari tasarıma değil, mimari tasarımda sayısal ortama dahil olmaya başladığı bir siber iletişim kanalına dönüşmüştür. Bu sistem yapısı geri beslemeli bir ilişki içerisinde olup, düşünme biçimini değiştirmeye başlamış ve farklı tasarım algoritmaları ile kodlanarak görünür kılınmaktadır.
Siberteknolojilerin gelişimi, diğer bilim ve sanatların olanaklarını değiştirdiği gibi mimarlık ortamının da olanaklarını değiştirmiştir. Özellikle sayısal ortamda, bilgisayar ve siber araçların (Arttırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik ve Karma Gerçeklik) gelişimi ile mimarlık ortamı yeni bir boyut kazanmıştır. Başlarda sayısal ortam sadece araç olarak kullanılırken, günümüzde bu ortam artık bir deneyim arayüzü olarak dönüşüme uğramıştır. Sadece sayısal ortam mimari tasarıma değil, mimari tasarımda sayısal ortama dahil olmaya başladığı bir siber iletişim kanalına dönüşmüştür. Bu sistem yapısı geri beslemeli bir ilişki içerisinde olup, düşünme biçimini değiştirmeye başlamış ve farklı tasarım algoritmaları ile kodlanarak görünür kılınmaktadır.
Bu bağlamda workshop çalışmasında, Kadıköy’ün tarihsel diyalektiği üzerinden kurulacak olan diyaloglar ile farklı tasarım algoritmalarının deneyimlenmesi beklenmektedir. Böylelikle, sibernetik ile kurulacak üç boyutlu sistemin zaman kavramı ile siber iletişime sokularak gerçekliğin dördüncü boyutuna ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu boyuta sanal gerçeklik gözlükleri de dahil edilerek, sanal arayüzde gerçeklik boyutunun da deneyimlenmesi hedeflenmektedir. Yapılacak çalışma, bir tür sökme – dikme edimi olup, kurulan diyaloglar üzerinden o bölgenin tarihsel diyalektiğinin tektonik örüntülerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.
Katılım Şartları
Türkiye’deki tüm üniversitelerin mimarlık bölümünde mevcutta öğrenim gören tüm öğrenciler Workshop’a başvuru yapabilmektedir. 2022-2023 Bahar döneminde 102, 201, 202, 301, 302 ve 401 proje derslerinden birini başarıyla geçmiş olan öğrencilerin başvuruları dikkate alınacaktır.
Workshop’a katılım ücretsiz ve kontenjan 16 kişi ile sınırlı olup, katılmak isteyenlerin 28 Ağustos 23.59’a kadar katılım formunu doldurmaları beklenmektedir.
Çalışma Takvimi
Workshop 1. Gün: 7 Eylül 2023 / Perşembe: 10.00 – 18.00
· Açılış konuşması – Tanışma – Alan Gezisi & Sanal Gerçeklik Gözlük Deneyimi – Atölye Çalışması – Gün Sonu Değerlendirme
Workshop 2. Gün: 8 Eylül 2023 / Cuma: 10.00 – 18.00
· Atölye çalışması – Ara Oturumlar (Konuşmacılar) – Gün Sonu Değerlendirme
Workshop 3. Gün: 9 Eylül 2023 / Cumartesi: 10.00 – 18.00
· Atölye çalışması – Sergi
Atölye Yürütücüleri
Büşra Cantürk
Gözde Betülay Yorulmaz
Mehmet Onur Senem
Levent Arıdağ