Mimar/akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ozan Avcı tarafından yürütülecek olan "Performatif Çizim Atölyesi", çizim - mekan - beden üçlüsü arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
Istanbul Performance Art, performans sanatının disiplinlerarası yaklaşımı ile ilişkide olduğu sanat dallarını kapsayan bir atölyeler serisi düzenliyor. Küratörlüğünü Pınar Derin Gençer’in üstlendiği serinin ilki olan “Performatif Çizim Atölyesi”, mimar/akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ozan Avcı tarafından 17 Şubat tarihinde Studio-X iş birliği ile gerçekleştirilecek.
Rönesansla birlikte mimari çizim belirli kurallara göre yapılmaya başlar. Ortografik ve aksonometrik çizimler, merkezi perspektifler matematiksel kurallara göre şekillenir. Bu kurallara uymayan çizimler “yanlış” olarak kabul edilir. Bu çizimlerdeki “yanlışlar”, aslında bedenin “doğruları”dır. Çizimin görme duyusuna göre şekillendiği kabul edilir, oysa çizmek bedensel bir eylemdir. Çizim yapan beden, hem zihinsel hem de kas hafızasıyla çizdiği şeyi kayda geçer. Bu süreçte gördüğünü farklı algılıyor, duyumsuyor olabilir. Çizime aktarılan, görülenden fazladır. Rasyonel bir sisteme göre değerlendirildiğinde çizime aktarılan bedensel deformasyonlar “yanlış” olarak kodlanırken, çizimin “doğruluğu” nesnellikte aranmaktadır. Oysa her beden öznel bir varlıktır ve her bedenin çizimi kendine özgüdür, biriciktir.
Performatif çizim atölyesinde mekansal ve bedensel deneyimler, ortak bir çizime dönüşecek. Çizim, statik yapısından kurtarılıp performatif hale getirilerek, hem mekan, hem beden, hem de çizim yeniden keşfedilecek.
Katılımcı sayısı yirmi kişi ile sınırlıdır. Atölyeye katılım ücretsizdir.
Atölyeye kayıt ve detaylı bilgi için “Performatif Çizim Atölyesi” konu başlığı ile ad/soyad, meslek ve telefon numarası bilgileriniz ile istanbulperformanceart@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.
Atölye için gerekli malzemeler: Füzen, kömür kalem, kurşun kalem (2b-4b-6b), silgi, hamur silgi, rulo kağıt (ozalit kağıdı), rulo eskiz kağıdı (aydınger), aydınger bant, saç spreyi.